ANRE va anunţa ajustarea preţurilor la gaze pe 15 iunie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va anunţa modul în care se va ajusta preţul gazelor naturale pe data de 15 iunie, după liberalizarea totală a pieţei pentru toţi consumatorii captivi, a declarat marţi Gergely Olosz, preşedintele ANRE.

‘Până la 15 iunie vom avea o imagine cu modul în care se va ajusta preÅ£ul la gazele naturale începând cu data de 1 iulie, dar încă nu pot să fac un astfel de anunÅ£ ÅŸi în legătură cu preÅ£ul la energia electrică’, a explicat Olosz, în cadrul unui seminar dedicat pieÅ£ei europene a gazelor, organizat de Ambasada Olandei la BucureÅŸti.

Oficialul a declarat că preţul la gazele naturale se va modifica la data de 1 iulie, o dată cu liberalizarea totală a pieţei de gaze naturale pentru consumatorii casnici.

Olosz a subliniat că ANRE va finaliza, până la sfârşitul anului, un Cod al reţelei de gaze naturale care să reglementeze accesul la conductele de gaze naturale. De asemenea, în acest an va fi realizat un standard de performanţă pentru utilizare gazelor naturale, după ce în 2000 au fost realizate standarde similare în ceea ce priveşte transportul şi
distribuţia de energie electrică.

În trimestrul al doilea al acestui an, preţurile finale reglementate pentru gazele naturale livrate consumatorilor captivi nu s-au majorat. Astfel, preţurile finale reglementate pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 2.400 mc pe an (categoria B1) sunt de 881,75 RON/1.000 mc în cazul SC Distrigaz Sud SA Bucureşti, respectiv 874,52 RON/1.000 mc în cazul EON GAZ România. Preţurile nu includ TVA.

Menţinerea preţurilor finale la consumator în trimestrul al II-lea 2007 a fost posibilă în condiţiile evoluţiei favorabile a preţului gazelor naturale importate, evoluţie care a stopat creşterea estimată iniţial pentru 1 aprilie 2007, conform prognozelor de la finele anului trecut.ROMPRES

Adauga un comentariu

*