Lumini si umbre la festivalul “TI AMO”

Cea de-a XII-a editie a festivalului “TI AMO” (Trofeul International Apollo Music Onesti), desfasurat in perioada 21 – 27 mai, a inregistrat un record in privinta numarului de tari participante (17), dar si in privinta numarului de concurenti (47). De asemenea, fata de editiile anterioare, s-au inregistrat progrese la unele capitole, mai ales cele referitoare la partea artistica propriu-zisa si la actiunile recreative destinate participantilor, dar au fost observate si unele scapari, unele minusuri, mai ales sub aspect organizatoric. Pe ansamblu, manifestarea de la Onesti a fost reusita, ba chiar peste nivelul editiilor anterioare.

Punct si de la capat

Sfarsitul editiei din acest an a festivalului “TI AMO” a coincis cu inceputul pregatirilor pentru editia din 2008 a manifestarii. Asa cum sublinia si presedintele festivalului, profesorul Theodor Adobricai, pregatirile pentru o noua editie “TI AMO” dureaza un an de zile si incep din momentul incheierii editiei precedente. Primul lucru pe care il fac organizatorii este sa analizeze si sa identifice aspectele mai putin reusite, pentru a putea opera corectiile necesare si a le aplica la editiile viitoare. Deficientele de anul acesta s-au inregistrat la partea de promovare si in relatiile cu mass-media si cu sponsorii. Unii parteneri media si unii sponsori, cu rol important in promovarea sau finantarea manifestarii, au fost omisi din materialele de prezentare a festivalului (afise, pliante etc.). Necorespunzatoare a fost si relatia cu mass-media, in principal cu presa scrisa, capitol la care organizatorii de la “TI AMO” nu au excelat niciodata. Jurnalistii nu au beneficiat de locuri in sala de spectacol si nu au fost invitati la toate actiunile din cadrul festivalului. De asemenea, la festivitatile de incheiere a manifestarii, desfasurate la Hotel Trotus, organizatorii au stabilit doar masa la care ar fi trebuit sa se afle reprezentantii presei, dar au “uitat” sa-i mai invite si pe jurnalisti. Doar doi jurnalisti s-au aflat la masa presei, dar si aceia au venit fara sa fie invitati in mod oficial.

Plus de valoare la partea artistica

Capitolul la care “TI AMO” a stat cel mai bine a fost cel legat de partea artistica si de la nivelul valoric al concurentilor care au evoluat pe scena festivalului. Interpretii au fost atat de valorosi, incat juriul international a fost pus in mare dificultate atunci cand a trebuit sa-i departajeze pe concurenti si sa stabileasca premiantii. Desi premiul cel mare, trofeul “TI AMO”, a fost castigat de un concurent strain (Giuliana Danze – Italia), interpretii romani au fost si ei la inaltime, obtinand premii importante la la cele 3 categorii de varsta: 6 – 8 ani, 9 – 11 ani si 12 – 14 ani. Premiile I au fost castigate de Roberta Enisor (din Bucuresti), Madalina Lefter (din Iasi, cu o piesa compusa de onesteanul Eugen Ungureanu) si Nicolina Moberg (Suedia). Premiile II au fost obtinute de Andreea Morosanu (Iasi), Alina Paun (Craiova) si Cosmin }olescu (Onesti), iar Premiile III au fost castigate de Hermina Hotca (Satu Mare), Wiktoria Johansson (Suedia) si Marijana Penovic (Serbia). S-au mai acordat mentiuni si o sumedenie de premii speciale, printre castigatori figurand si Andreea Tuduriu (din Bacau), Andreea Rusu (din Onesti) si Adina Anghelache (din Moinesti).

Aportul profesionistilor

Un plus de valoare in festival a fost adus de “Clubul Star Musik”, noua scoala a vedetelor din Romania, coordonat de la Onesti de compozitorul Eugen Ungureanu. Din cei 23 de interpreti romani care au castigat preselectia si au ajuns in finala de la “TI AMO”, 9 sunt membri ai “Clubului Star Musik”. De mentionat este si faptul ca Eugen Ungureanu a avut doua piese in concurs, iar cu una dintre ele, “Acesta e harul meu”, a castigat Premiul I la sectiunea pentru creatie, el fiind urmat in clasament de compozitorii din Serbia si Franta.
La reusita festivalului au contribuit si cativa profesionisti, din diferite domenii de activitate, cum ar fi DJ Lili (Liliana Ungureanu), care a asigurat programul muzical la petrecerea organizata la finalul manifestarii, fotograful Marius Agache, care a realizat imagini interesante si de calitate, sau Toni Anton, patronul Discotecii “Baby Star”, care a pus la dispozitia participantilor sala de discoteca si personalul angajat. Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*