Riscul consumului crescut de lapte la vârstnici

Calciul are o influenţă benefică mai mult asupra copiilor decât a persoanelor în vârstă. Conform concluziilor unor cercetări de ultimă oră ale savanţilor americani, calciul, prezent în cantităţi importante în produsele lactate, are un impact dezastruos asupra funcţiilor vitale ale creierului, transmite AP.

Ba mai mult, avertizează oamenii de ştiinţă, calciul în exces duce la scăderea capacităţilor mentale în cazul adulţilor înaintaţi în vârstă, mai ales în combinaţie cu vitamina D, care ajută la fixarea calciului în sânge.

O dietă pe bază de produse lactate în cazul bătrânilor înseamnă dezastru garantat, susţine echipa de cercetători de la Universitatea Duke din California de Nord, căreia îi aparţin concluziile în cauză.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la respectivele rezultate în urma unor ani îndelungaţi de experimente, pe un eşantion reprezentativ de adulţi în vârstă, între 60 şi 86 de ani.

În urma acestor cercetări s-a constatat că, în condiţii aproximativ egale de trai, ţesuturile nervoase afectate pe creier erau în proporţie mult mai importantă la persoanele cu un consum mai mare calciu şi vitamina D decât la persoanele care aveau o dietă săracă în produse lactate, cu un aport nesemnificativ de vitamina D.

Conform specialiştilor, depunerile de calciu provoacă embolie (obturarea vaselor sanguine) care afectează iremediabil activitatea creierului, prin scăderea nivelului de irigare a acestuia cu sânge.
Şefa echipei de cercetători de la universitatea menţionată din California de Nord, Martha Pan, a indicat că ”medicii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de efectele excesului de calciu”.

Mai cu seamă că reclamele tv. îndeamnă oamenii să consume tot mai mult calciu. ”Încercăm să aducem la cunoştinţa consumatorilor obişnuiţi la ce riscuri se expun atunci când optează pentru o dietă bogată în calciu şi vitamina D”, a adăugat aceasta pentru revista Health.

Specialiştii recomandă persoanelor trecute de 50 de ani să reducă consumul unor alimente precum produsele lactate, sucul de portocale, cerealele bogate în calciu, precum şi peştele marin sau ficatul de orice fel.
/Rompres/

Comentarii

  1. Da!!! Batranii trebuie sa consume doar aer si apa si asta cu portia! Si sa treaca numai pe rosu! Alte idei mai aveti?!

Adauga un comentariu

*