Andrei Ivanţoc a ajuns la Chişinău

Andrei Ivanţoc, eliberat sâmbătă dimineaţă din închisorile separatiştilor transnistreni, a ajuns la locuinţa sa din Chişinău, unde a fost adus de un automobil al Ministerului de Interne moldovean, automobil în care a fost urcat cu forţa la punctul de control Tighina.

Eliberarea lui IvanÅ£oc, unul dintre ultimii doi membri ai grupului IlaÅŸcu ce fuseseră încarceraÅ£i la Tiraspol, nu a fost lipsită de incidente. Astfel, la Tighina, în momentul ieÅŸirii sale din autovehiculul serviciilor de securitate transnistrene, Andrei IvanÅ£oc a fugit în direcÅ£ie opusă părÅ£ii moldovene a frontierei administrative, unde îl aÅŸtepta o mulÅ£ime de oameni – printre care soÅ£ia sa, Eudochia, camaradul său Alexandru LeÅŸco, eliberat în 2004, scriitorii Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi ÅŸi Nicolae Dabija, precum ÅŸi ambasadorul României la ChiÅŸinău, Filip Teoorescu – după care a fost blocat ÅŸi lovit cu picioarele în cap ÅŸi abdomen de către membrii serviciilor transnistrene.

Evenimentele de la Tighina au avut loc sub ochii adjunctului ministrului de Interne moldovean, Sergiu Golovaciuc. Ulterior, Andrei Ivanţoc a fost urcat cu forţa într-un automobil al Ministerului de Interne moldovean, maşina îndreptându-se direct către Chişinău.

Ministerul Afacerilor Externe a luat act de faptul că autorităţile separatiste ÅŸi nerecunoscute internaÅ£ional din regiunea transnistreană a Republicii Moldova l-au eliberat, sâmbătă, pe Andrei IvanÅ£oc din detenÅ£ia ilegală dar consideră acest lucru drept un gest ‘tardiv’ ÅŸi o ‘sfidare’ la adresa eforturilor depuse de comunitatea internaÅ£ională privind executarea unei decizii din 2004 a CEDO, informează un comunicat al MAE, remis, sâmbătă, ROMPRES.

De asemenea, MAE aşteaptă eliberarea neîntârziată şi a lui Tudor Petrov, ultimul membru al grupului Ilaşcu aflat în detenţie ilegală.

‘La 8 iulie 2004, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunÅ£at o hotărâre prin care constată ilegalitatea detenÅ£iei cetăţenilor români A. IvanÅ£oc ÅŸi T. Petrov Popa de către aÅŸa-zisele autorităţi din Transnistria ÅŸi solicită autorităţilor Republicii Moldova ÅŸi FederaÅ£iei Ruse, să ia toate măsurile necesare în vederea eliberării imediate a acestora’, se menÅ£ionează în comunicat.

Potrivit MAE, aplicarea deciziei CEDO în acest caz a fost urmărită permanent de Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei, forul însărcinat cu supravegherea executării hotărârilor CEDO, figurând săptămânal pe agenda acestui organism. În consecinţă, Comitetul Miniştrilor s-a exprimat, în numeroase rânduri, pentru rezolvarea acestui dosar, fiind adoptate si patru rezoluţii interimare prin care se solicită executarea rapidă a deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului.

‘Ultima rezoluÅ£ie interimară a fost transmisă, de asemenea, OrganizaÅ£iei NaÅ£iunilor Unite ÅŸi OrganizaÅ£iei pentru Securitate ÅŸi Cooperare în Europa, în vederea angajării acestora într-un efort colectiv pentru eliberarea celor doi deÅ£inuÅ£i’, precizează MAE.

Conform sursei citate, în mod constant, preşedinţiile succesive ale Consiliului UE au prezentat, în numele statelor membre, declaraţii în cadrul Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei care au solicitat părţilor responsabile, pentru punerea în aplicare a hotărârii CEDO, să se conformeze în cel mai scurt timp.
‘România ÅŸi-a exprimat, în mod activ, preocuparea faţă de situaÅ£ia celor doi cetăţeni români aflaÅ£i în închisorile transnistrene ÅŸi a stimulat permanent organizaÅ£iile internaÅ£ionale pentru implicare în soluÅ£ionarea acestui caz. Pe perioada deÅ£inerii preÅŸedinÅ£iei Comitetului MiniÅŸtrilor, România a promovat adoptarea a două dintre cele patru rezoluÅ£ii interimare pe această temă, situaÅ£ia celor doi fiind înscrisă prioritar în dialogul cu factorii de conducere ai Consiliului Europei ÅŸi părÅ£ile responsabile’, se subliniază în comunicatul MAE.

De asemenea, se menţionează faptul că partea română a întreprins demersuri şi a sesizat şi alte instituţii şi organizaţii internaţionale, precum ONU şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, în încercarea de a pune capăt detenţiei arbitrare a lui Ivanţoc şi Petrov-Popa.

‘Neexecutarea hotărârii CEDO nu are consecinÅ£e exclusiv asupra părÅ£ilor responsabile, ci afectează însăşi credibilitatea CurÅ£ii ÅŸi a Consiliului Europei în ansamblu, în condiÅ£iile în care este pentru prima dată când o hotărâre a instanÅ£ei de la Strasbourg rămâne neexecutată’, se spune în comunicat.

În context, MAE deplânge lipsa de voinţă a părţilor la CEDO responsabile în aplicarea acestei decizii a Curţii şi subliniază că aceasta nu trebuie să aibă valoare de precedent.

‘MAE asigură că România îşi va îndeplini, ca ÅŸi până acum, cu bună credinţă obligaÅ£iile ce îi revin ca membru al Consiliului Europei ÅŸi va rămâne profund ataÅŸată valorilor ÅŸi principiilor drepturilor omului aÅŸa cum se regăsesc ele în ConvenÅ£ia Drepturilor Omului’, se mai afirmă în document.

Unul dintre ultimii doi membri ai Grupului Ilaşcu încarceraţi la Tiraspol, Andrei Ivanţoc, a fost eliberat, sâmbătă, în jurul orei 10, după exact 15 ani de detenţie ilegală petrecuţi în închisorile separatiştilor transnistreni. În jurul orei 11,20, Andrei Ivanţoc a ajuns la punctul de control Tighina, unde a fost predat Misiunii OSCE în Republica Moldova de către serviciile de securitate transnistrene. Sub influenţa presiunii psihice mari, în momentul în care a ieşit din autovehiculul serviciilor de securitate transnistrene, Andrei Ivanţoc a fugit în direcţia opusă, fiind blocat la pământ şi lovit de serviciile transnistrene. Întregul incident s-a petrecut sub ochii adjunctului ministrului de interne al Republicii Moldova.

Adauga un comentariu

*