Andrei Ivanţoc este liber

Primele clipe de libertate ale lui Andrei Ivanţoc, după 15 ani de întemniţare în închisorile speratiştilor transnitreni, s-au dovedit a fi pe cât de dificile, pe atât de pline de neaşteptat.

În momentul ieşirii din autovehiculul serviciilor de securitate transnistrene, Andrei Ivanţoc a fugit în direcţie opusă părţii moldovene a frontierei administrative, după care a fost blocat şi lovit cu picioarele în cap şi abdomen de către membrii serviciilor transnistrene. Întregul incident a avut loc sub ochii adjunctului ministrului de interne moldovean, Sergiu Golovaciuc. Ulterior, Andrei Ivanţoc a fost băgat cu forţa într-un automobil al Ministerului de Interne moldovean, maşină îndreptându-se direct către Chişinău.

Eudochia Ivanţoc, soţia lui Andrei Ivanţoc, a primit permisiunea de a trece în partea transnitreană a punctului de control Tighina şi să-şi întâmpine soţul. Potrivit corespondentului Novâi Region, care s-a aflat în partea transnitreană, înaintea eliberării sale la Tighina, Andrei Ivanţoc a refuzat să semneze un angajament în care i se cerea să nu mai revină niciodată în regiunea transnistreană, el susţinând că nu se va dezice de obiectivele pentru care a luptat şi pentru care a fost întemniţat 15 ani şi că nu recunoaşte regimul de la Tiraspol.

Unul dintre ultimii doi membri ai Grupului Ilaşcu încarceraţi la Tiraspol, Andrei Ivanţoc a fost eliberat, sâmbătă, 2 iunie, în jurul orei 10, după exact 15 ani de detenţie ilegală petrecuţi în închisorile separatiştilor transnistreni.

După declaraţiile făcute pe 21 mai, soţiei sale, Eudochia, care l-a vizitat pentru ultima dată la penitenciar, Andrei Ivanţoc urma să plece mai întâi să-şi viziteze mama, care locuieşte în satul Opaci, raionul Căuşeni, apoi, peste câtea zile ar fi ajuns la Chişinău.

Ultimul deÅ£inut politic de la Tiraspol din Grupul IlaÅŸcu, Tudor Petrov-Popa, va fi eliberat pe 4 iunie, la ora 16,00. Åži el va fi escortat de serviciile secrete transnistrene, dar într-o altă direcÅ£ie, pe traseul Hlinaia – CoÅŸniÅ£a. El este încarcerat în penitenciarul de maximă securitate de la Hlinaia ÅŸi stă închis în celula nr. 31, unde a stat ÅŸi Ilie IlaÅŸcu timp de ÅŸase ani.

Pe 2 iunie 2007 se împlinesc 15 ani de când 33 de patrioÅ£i români au fost arestaÅ£i la Tiraspol de către serviciile secrete ale FederaÅ£iei Ruse, 5 dintre aceÅŸtia fiind judecaÅ£i de o instanţă neconstituÅ£ională ÅŸi condamnaÅ£i – Andrei IvanÅ£oc – 15 ani de detenÅ£ie, Tudor Petrov-Popa – 15 ani de detenÅ£ie, Alexandru LeÅŸco – 12 ani de detenÅ£ie, Petru Godiac – 2 ani de detenÅ£ie, Ilie IlaÅŸcu – condamnat la moarte prin împuÅŸcare. Vina lor a constat, după cum amintea Ilie IlaÅŸcu într-un articol publicat recent în Ziarul de Gardă – săptămânal de investigaÅ£ii care s-a preocupat permanent de soarta lor – ,,doar în faptul că suntem români ÅŸi am declarat public la Tiraspol despre apartenenÅ£a noastră etnică ÅŸi pentru că, la începerea războiului moldo-rus din 1992 ne-am ridicat cu arma în mână pentru apărarea independenÅ£ei ÅŸi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, teritoriu românesc ocupat de URSS în 1940 ÅŸi 1944′.

Au fost eliberaÅ£i unul câte unul din detenÅ£ia ilegală din Transnistria – Ilie IlaÅŸcu după 9 ani de închisoare, Alexandru LeÅŸco – după 12 ani, Petru Godiac – după 2 ani. Acum a sosit momentul când vor fi puÅŸi în libertate ÅŸi ultimii doi membri ai Grupului IlaÅŸcu – Andrei IvanÅ£oc ÅŸi Tudor Petrov-Popa. Patru din ei au obÅ£inut cetăţenia română – Ilie IlaÅŸcu, în prezent senator al României, în anul 2000, Alexandru LeÅŸco tot în 2000, Andrei IvanÅ£oc în 2001, iar Tudor Petrov-Popa în 2005.

Cei patru au depus în 1999 o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva Rusiei şi Republicii Moldova pentru încălcarea drepturilor la un proces corect, la libertate şi securitate şi pentru supunerea la tratamente inumane şi degradante. În iulie 2004, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova şi Rusia în cazul Ilaşcu, cerând eliberarea imediată a celor doi membri ai Grupului care mai rămăseseră în detenţie, hotărâre care nu a fost respectată, în pofida numeroaselor apeluri venite din partea organismelor şi organizaţiilor internaţionale. Rompres

Adauga un comentariu

*