UDMR nu susţine votul uninominal

Preşedintele UDMR, Bela Marko a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că modul în care au decurs consultările şefului statului, Traian Băsescu cu partidele politice este un semnal de întoarcere la normalitate.

Preşedintele Uniunii afirmă că a militat la Cotroceni pentru creşterea protecţiei sociale şi descentralizarea instituţiilor publice, acesta a făcut referire în special la ministerele conduse de membrii UDMR precum Ministerul Mediului. UDMR susţine trecerea agenţiilor de protecţie a mediului din teritoriu, la consiliile judeţene.

Pe de altă parte, reprezentanţii UDMR nu sprijină adoptarea votului uninominal pentru că, în opinia liderului Uniunii, acest sistem electoral nu ar asigura proporţionalitatea fiecărei formaţiuni politice. Marko Bela susţine votul mixt sau cel preferenţial pe liste care ar asigura Uniunii mai multe locuri în parlament.

În ceea ce piveşte schimbarea Constituţiei, preşedintele UDMR apreciază că în prezent, configuraţia formaţiunilor politice nu permite întrunirea unei majorităţi care să asigure promovarea unei constituţii clare. Bela Marko susţine schimbarea legii fundamentale după alegeri şi optează pentru o republică parlamentară şi limitarea atribuţiilor guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă.Amos News

Adauga un comentariu

*