Sperante si controverse la Carom Onesti

Ultima licitatie pentru vânzarea combinatului Carom, fixata pentru 6 – 8 iunie, este posibil sa nu se organizeze la termenul prevazut, ci cu aproximativ doua saptamâni mai târziu, cel mai probabil pe 21 iunie, dupa cum reiese din informatiile furnizate de unii oficiali de la societatea onesteana, aflata in procedura de lichidare.

Solicitarea de amânare a licitatiei a fost facuta de principalul investitor interesat de cumpararea combinatului Carom, {tefan Vuza, cel care patroneaza holdingul Serviciile Comerciale Române, din care face parte si firma Chimcomplex Borzesti. “O decizie privind amânarea licitatiei nu s-a luat inca, dar este foarte posibil sa se aprobe aceasta amânare – ne-a spus Vasilica Udrea, liderul Sindicatului < >. Oricum, doua saptamâni nu inseamna mare lucru, daca tinem cont de faptul ca societatea e scoasa la vânzare de un an de zile. Important este ca licitatia sa reuseasca, iar combinatul sa fie vândut si apoi repornit. Eu am mare incredere ca se va reusi acest lucru si ca se va gasi cumparator pentru Carom”.

Muncitorii acuza

Sperantele lui Vasilica Udrea sunt contrazise de multi dintre fostii si actualii salariati de la Carom, care considera ca nu se doreste, cu adevarat, vânzarea combinatului. Ei spun ca directorii societatii mai au vile de terminat, iar firma lichidatoare mai are de incasat comisioane grase, toate aceste beneficii financiare urmând sa inceteze daca s-ar vinde combinatul. Oamenii sunt convinsi ca, atâta timp cât mai e ceva de jumulit de la Carom, combinatul nu va fi vândut.
Insa liderul sindical sustine ca este vorba de interpretari eronate sau rauvoitoare din partea unor oameni nemultumiti. “S-au facut o gramada de speculatii pe aceasta tema: unii au spus ca lichidatorul nu ar fi trecut in Caietul de sarcini unele obiective din cadrul combinatului, special pentru a le vinde separat si a obtine foloase financiare, insa acest lucru nu este adevarat; lucrez de zeci de ani in acest combinat si cunosc fiecare instalatie si obiectiv, toate fiind prinse in caietul de sarcini – ne-a declarat Vasilica Udrea. Nu este adevarat nici faptul ca lichidatorul ar fi interesat sa nu vânda combinatul; ba, dimpotriva, pentru a câstiga cât mai mult, interesul lui este sa vânda cât mai repede combinatul”.

Procese pentru salarii

Argumentele invocate de liderul sindical nu i-au convins nicicum pe fostii si actualii salariati, care arata cu degetul chiar si catre Vasilica Udrea, despre care spun ca ar fi si el prins in jocurile de la vârful societatii falimentare. Acesta a negat categoric, spunând ca nu este mânjit in niciun fel, si a pus acuzatiile pe seama unora dintre fostii angajati, nemultumiti ca nu si-au primit salariile restante. Somerii s-au adresat si instantelor de judecata, insa magistratii au decis ca ei isi vor primi drepturile banesti abia dupa ce se vinde combinatul. Cei care au ramas la Carom, circa 600 de angajati, care asigura paza, sunt cu salariile la nivelul lunii martie, fiind asigurata partial lichidarea pentru martie, in proportie de circa 60 %, dupa cum a precizat liderul Sindicatului “Carom”.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*