Documentarul ÅŸoc despre afacerea Litvinenko a fost prezentat la Cannes

Controversatul documentar despre afacerea Litvinenko – fostul agent rus ce a fost asasinat prin otrăvire cu substanÅ£e radioactive în luna noiembrie la Londra – în care sunt prezentate în detaliu acÅ£iunile sale împotriva ”regimului corupt” de la Kremlin condus de Vladimir Putin, a fost prezentat vineri la Cannes, informează AFP recepÅ£ionată de Rompres.

Documentarul ce poartă titlul ”My Friend Sasha: A Very Russian Murder” a fost realizat de Andrei Nekrasov ÅŸi a fost prezentat vineri în avampremiera proiecÅ£iei sale oficiale de sâmbătă în afara Festivalului de Film de la Cannes. Pelicula nu conÅ£ine, conform AFP, ipoteze radical noi în ceea ce priveÅŸte împrejurările decesului lui Alecsandr Litvinenko.

La data de 1 noiembrie 2006, fostul agent sovietic Alecsandr Litvinenko a luat masa într-un restaurant de sushi din Londra şi apoi , după câteva săptămâni a murit. În urma autopsiei s-a descoperit că fostul agent a fost intoxicat cu polonium-210, o substanţă puternic radioactivă. Regizorul Andrei Nekrasov, prietenul lui Litvinenko, a realizat apoi acest documentar despre asasinatul la care fostul agent rus se aştepta pentru criticile sale dure la adresa puterii de la Kremlin.

Autorităţile britanice l-au acuzat marţi pe un alt fost agent KGB, Andred Lugovod, de asasinarea lui Litvinenko şi au solicitat Moscovei extrădarea acestuia, solicitare ce a fost desigur respinsă de autorităţile ruse.

”ÃŽn atmosfera foarte încărcată ce învăluie acest film, foarte mulÅ£i oameni vor căuta să identifice acele răspunsuri simple cu privire la cine a comis această crimă, din ce motiv ÅŸi la ordinul cui. Personal însă nu cred că vor exista răspunsuri simple în această afacere”, a declarat regizorul rus.

Văduva lui Litvinenko, Marina, va susţine o conferinţă de presă sâmbătă la Cannes, în ziua proiecţiei filmului. Rompres

Adauga un comentariu

*