Criza politică din Ucraina se adânceşte

Preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, şi-a subordonat vineri, prin decret, toate forţele Ministerului de Interne, inclusiv trupele speciale Berkut, implicate joi într-incident cu un grup al Servicului de protecţie şi pază al preşedinţiei ucrainene. El a argumentat că prin aceasta doreşte să preîntâmpine şi să neutralizeze ameninţările reale şi potenţiale la adresa intereselor naţionale, pentru a evita utilizarea trupelor MAI în interesul anumitor forţe politice, ceea ce ar crea o ameninţare la adresa securităţii Ucrainei.

Ministerul Afacerilor Interne /MAI/ al Ucrainei refuză să-şi treacă trupele în subordinea preşedintelui ţării Viktor Iuşcenko, iar premierul Viktor Ianukovici a catalogat drept anticonstituţional decretul prezidenţial prin care este prevăzută trecerea trupelor Ministerului de Interne în subordinea şefului statului.

Ministerul de Interne va acţiona conform legii ce prevede subordonarea trupelor sistemului ministerial, au declarat reprezentanţi ai serviciului de presă al MAI, comentând astfel decretul semnat de Iuşcenko. Potrivit reprezentanţilor MAI, decretul lui Iuşcenko ar presupune anularea legii privind trupele Ministerului de Interne, adoptată la 26 martie 1992, ceea ce este inadmisibil.

Şeful guvernului Federaţiei Ruse, Mihail Fradkov, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu escaladarea tensiunilor din Ucraina, informează ITAR-TASS.

‘Urmărim evenimentele din Ucraina, fiind îngrijoraÅ£i în legătură cu escaladarea tensiunilor din sânul societăţii ucrainene, – a declarat Fradkov în cadrul unei conferinÅ£e de presă organizate la finalul Consiliului ÅŸefilor de guvern din statele CSI /Comunitatea Statelor Independente/. – Este extrem de important ca procesele democratice din Å£ară să respecte ordinea publică ÅŸi legea, în primul rând ConstituÅ£ia. Chestiunile de democraÅ£ie ÅŸi de ordine publică merg mână în mână’, a subliniat premierul rus.

Aceasta este prima reacţie străină la agravarea crizei din Ucraina, survenită după demiterea, joi, a procurorului general, Sviatoslav Piskun, fapt ce a provocat intervenţia forţelor de ordine în conflictul politic. Serviciul Securităţii Ucrainei (SBU) a declanşat vineri urmărirea penală împotriva ministrului ucrainean de interne Vasili Ţuşko, pentru abuz de putere, după busculada creată la intrarea în sediul Procuraturii Generale între reprezentanţii Serviciului de protecţie şi pază şi trupele Berkut, din subordinea Ministerului de Interne de la Kiev.

Mai mulţi demonstranţi s-au adunat în faţa procuraturii generale şi a parlamentului şi pentru a protest împotriva demiterii procurorului general.

În contextul escaladării situaţiei din ţară, preşedintele Viktor Iuşcenko şi-a anulat vizita în Cehia, unde urma să participe vineri, la Brno, la summitul şefilor de stat din cele 15 ţări din Europa Centrală. Rompres

Adauga un comentariu

*