Haos in Ucraina: presedintele Iuscenko e acuzat de lovitura de stat

Reprezentanti ai Partidului Regiunilor, formatiune condusa de premierul ucrainean Viktor Ianukovici, au declarat, joi seara, pentru RIA Novosti, ca in tara are loc o lovitura de stat. Afirmatiile vin in contextul in care Ucraina se confrunta cu o severa criza politica, generata de gestul presedintelui Viktor Iuscenko de a-l demite pe procurorul general, membru al Partidului Regiunilor. Acesta din urma a fost repus din functie in urma cu o luna, in urma unei sentinte judecatoresti, dar a fost din nou demis de presedinte joi dimineata.

Sviatoslav Piskun a refuzat sa-si paraseasca biroul si, dupa-masa, a afirmat ca persoane inarmate incearca sa puna stapanire pe cladirea in care se afla.

Potrivit agentiei rusesti de presa RIA Novosti, presedintele Iuscenko a refuzat ca situatia sa fie rezolvata prin forta: „Iesirea din aceasta situatie o reprezinta intelegerile politice. Oamenii inarmati nu pot rezolva acest conflict.”

Intr-o declaratie de presa citata de RIA Novosti, Partidul Regiunilor a anuntat ca in tara este in desfasurare o lovitura de stat.

Piskun a fost demis de Iuscenko in 2005, dar a fost repus in functie in urma cu o luna, dupa ce a contestat demiterea sa in instanta. Cea mai recenta divergenta intre cei doi a aparut in jurul Curtii Constitutionale, pe care Iuscneko a declarat-o „ilegitima” atunci cand institutia a refuzat sa accepte decretele prezidentiale privind dizolvarea parlamentului si organizarea de alegeri anticipate.

Joi dimineata, pe site-ul lui Iuscenko s-a anuntat ca acesta a convocat o intalnire de urgenta cu ministrii apararii si internelor si cu seful serviciului secret, pentru a discuta criza.

„O convocare extraodinara a presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko sugereaza ca un scenariu militar privind acapararea puterii este implementat in tara. Cu alte cuvinte, se lanseaza o lovitura de stat”, se precizeaza in declaratia Partidului Regiunilor citata de RIA Novosti.

Parlamentul ucrainean, Rada Suprema, a aprobat deja o rezolutie prin care avertizeaza asupra unei uzurpari de putere puse la cale de Iuscenko.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*