Bush „declasifică” noi „dovezi” pentru a justifica războiul din Irak

Preşedintele american a făcut publice, miercuri, documente declasificate conform cărora Al Qaeda intenţiona să folosească Irakul drept bază de atac împotriva SUA, anunţă agenţia Reuters. Mişcarea administraţiei vine în contextul în care aceasta a pierdut sprijinul populaţiei şi Congresului pentru continuarea războiului din Irak.

George Bush a prezentat conţinutul documentelor într-un discurs ţinut la ceremonia de deschidere a Academiei Gărzii de Coastă a SUA. Acestea ar arăta că Osama Bin Laden ceruse în ianuarie 2005 fostului lider Al Qaeda din Irak, Abu Musab al-Zarqawi, să constituie o celulă specială pentru atacuri în exteriorul Irakului, a cărei prioritate trebuiau să fie Statele Unite.

Documentele, vechi de doi ani, au fost declasificate marÅ£i. AdministraÅ£ia susÅ£ine că acestea au fost făcute publice pentru că toate persoanele la care se face referire – mai puÅ£in Osama Bin Laden – sunt acum decedate. Consilierii preÅŸedintelui au negat că declasificare documentelor ar fi avut motive politice. De la începutul războiului din Irak, oficialii americani au fost acuzaÅ£i în mai multe rânduri că fac publice doar anumite documente, în mod selectiv, pentru a-ÅŸi sprijini politica.

Principalele motive invocate de SUA pentru invadarea Irakului în 2003 – existenÅ£a armelor de distrugere în masă ÅŸi legăturile dintre Saddam Hussein ÅŸi Al Qaeda – s-au dovedit între timp a fi false. Discursul de miercuri al preÅŸedintelui american este de altfel ÅŸi primul în care acesta a abandonat ideea unei colaborări între Al Qaeda ÅŸi regimul lui Saddam Hussein.

Publicarea dovezilor privind complotul Al Qaeda vine într-un moment în care sondajele de opinie arată că majoritatea cetăţenilor americani se opun continuării războiului din Irak. De asemenea, în Camera Reprezentanţilor se va vota joi o lege privind alocarea a aproape 100 miliarde de dolari pentru finanţarea suplimentară a războaielor din Irak şi Afganistan.Lupta dintre Congres şi administraţie care are drept miză continuarea războiului din Irak durează din luna ianuarie. Iniţial, Congresul a votat o lege prin care aloca fondurile necesare continuării războiului, dar stabilea şi o dată limită pentru retragerea trupelor din Irak.

Preşedintele Bush şi-a utilizat însă dereptul de veto împotriva acestei legi.În cele din urmă, democraţii par să accepte ideea unei finanţări a războiului necondiţionate de retragerea trupelor. În schimb vor include în lege termene limită până la care guvernul irakian va trebui să îndeplinească anumite obiective. Dacă acestea nu vor fi respectate, fondurile pentru reconstrucţie vor fi tăiate. Amos News

Adauga un comentariu

*