Bacau: cazierul se elibereaza pe loc

Cazierele judiciare se eliberează pe loc deja în zece judeţe, intre care si Bacau, urmând ca şi în alte 12 judeţe ele să fie eliberate înainte de 1 iulie, termenul stabilit în acest sens prin Memorandumul pentru îmbunătăţirea serviciilor publice, adoptat de Guvern pe data de 9 mai.

Secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan, a anunţat, joi, că cele 10 judeţe în care cazierul judiciar se eliberează pe loc sunt Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Caraş Severin, Cluj, Gorj, Iaşi, Satu Mare şi Timiş.

De asemenea, în maximum 30 de zile, cazierele judiciare vor fi eliberate pe loc şi în Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Ialomiţa, Mureş, Prahova, Sălaj, Sibiu, Tulcea, Vaslui şi Vrancea.

Doar bucureştenii vor avea de aşteptat, conform Memorandumului, până la 1 ianuarie 2008, pentru a primi cazierele pe loc. Ilie Bolojan a precizat că, la nivelul Bucureştiului, serviciul informatic nu este pus la punct, iar un grup de lucru va trebui să lucreze timp de câteva luni în acest sens.

‘Din păcate, eu am constatat că unele din cele mai proaste servicii publice din Å£ară sunt la BucureÅŸti ÅŸi asta nu e bine’, a afirmat secretarul general al Guvernului.

Ilie Bolojan a arătat totodată că, din 15 mai, paşapoartele sunt eliberate în regim de urgenţă în doar două ore în toate judeţele ţării şi i-a provocat pe jurnalişti să verifice acest lucru.

De asemenea, Bolojan a anunţat constituirea a trei grupuri de lucru pentru îmbunătăţirea mai multor servicii publice.

Un prim grup de lucru se ocupă de serviciile comunitare din subordinea prefecturilor şi a MIRA. Astfel, după ordinul privind emiterea paşapoartelor, s-a lărgit banda de comunicaţie de aproximativ 10 ori astfel încât validarea permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare să se facă cât mai repede, grăbindu-se şi emiterea lor.

De la 1 iunie, permisele de conducere, certificatele de înmatriculare şi plăcuţele de înmatriculare obişnuite trebuie eliberate în două ore. Plăcuţele de înmatriculare preferenţiale vor fi eliberate şi ele în maximum două ore, în toate judeţele ţării, dar de la 1 ianuarie 2008. În 15 judeţe, unde există aparatură de imprimare, plăcuţele preferenţiale vor putea fi eliberate în două ore de la 1 iunie.

Un al doilea grup de lucru, a anunţat Bolojan, se va ocupa de cazierul judiciar, iar un al treilea de serviciile oferite societăţilor comerciale. Astfel, Ministerul Economiei şi Finanţelor a emis un Ordin prin care eliberarea certificatului de cazier fiscal se face în doar două ore în toate judeţele. Cazierul fiscal şi certificatul constatator de al Registrul Comerţului vor fi eliberate pe loc imediat ce birourile acestor servicii vor fi dotate cu tehnica de informatică necesară.

În cadrul tuturor serviciilor publice, se urmăreşte totodată implementarea în maximum 3 luni a unui soft prin care cetăţenii să achite toate taxele necesare unui document la sediul instituţiei care îl eliberează.

ÃŽmpreună cu AgenÅ£ia pentru Strategii Guvernamentale, SGG va elabora materiale de panotaj, materiale de instruire ÅŸi un ghid de comportament al funcÅ£ionarilor în raport cu cetăţenii. Fost prefect de Bihor, Ilie Bolojan a dat ca exemplu panourile care există deja în serviciile publice din acest judeÅ£ ÅŸi pe care se poate citi ‘ÃŽn acest serviciu nu se primesc ‘atenÅ£ii’!’.

De asemenea, Bolojan a subliniat necesitatea ca ghişeurile tradiţionale să fie înlocuite cu birouri cu spaţiu suficient pentru cetăţeni, în care aceştia să primească un bon de ordine, să poată vorbi liniştii cu funcţionarii, iar aceştia să-l trateze cu politeţe.

Adauga un comentariu

*