Văcăroiu a promulgat legea care îi despăgubeşte pe cei ce au depus bani pentru Dacii

Preşedintele interimar Nicolae Văcroiu a promulgat, miercuri, legea privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni în vederea achiziţionării de autoturisme Dacia, informează un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Deputaţii au decis, în urmă cu două săptămâni, cu doar două voturi împotrivă, ca persoanele ce au depus înainte de 1989 bani la CEC pentru achiziţionarea de autoturisme Dacia vor primi despăgubiri. Potrivit unuia dintre iniţiatorii legii, liberalul ex-PC Nicolae Popa, despăgubirile pot ajunge până la 200 de milioane de lei vechi.

ÃŽmpotriva proiectului au votat doar doi deputaÅ£i – Alexandru Ciocâlteu, de la PD, ÅŸi vicepreÅŸedintele PNL Dan Radu RuÅŸanu. El a fost salutat de reprezentanÅ£ii tuturor partidelor politice, după ce a fost introdus pe ordinea de zi la cererea grupului PNL. Senatul respinsese proiectul, dar Camera DeputaÅ£ilor este cameră decizională.

„Grupul UDMR s-a zbătut din 1999 pentru despăgubirea acestor persoane ÅŸi salutăm adoptarea proiectului”, a spus deputatul Becsek Garda. Legea a fost salutată ÅŸi de democratul Valeriu Tabără ÅŸi de conservatori, care au subliniat că ei sunt cei care au făcut posibil acest proiect de lege, dar ÅŸi de peremiÅŸti ÅŸi pesediÅŸti.

Persoanele care au depus înainte de 1989 bani la CEC pentru achiziţionarea de autoturisme Dacia vor primi despăgubiri în valoare de până la 200 de milioane de lei vechi (suma maximă, pentru cei ce au depus suma integrală pentru autoturism). Conservatorii au propus ca aceste sume să fie obţinute din privatizarea a 20% din suma obţinută din privatizarea CEC. Ulterior, PC şi-a modificat iniţiativa şi a propus ca despăgubiţilor să le fie acordate titluri de stat ce pot fi vândute Ministerului de Finanţe.

Nicolae Popa a precizat, pentru NewsIn, că despăgubirile se vor acorda prin titluri de stat cu maturitate între 1 ÅŸi 2 ani. ÃŽn primul an urmează ca Ministerul FinanÅ£elor să emită titlurile, urmând ca, peste un an, oamenii să înceapă să îşi primească banii. ÃŽn următoarele săptămâni, Guvernul va emite normele metodologice de aplicare a legii ÅŸi despăgubiÅ£ii vor putea afla concret cum să îşi recupereze banii. „Ca iniÅ£iator care a adus liniÅŸtea în sufletul acestor oameni, sunt mândru că fac parte din Parlament ÅŸi din cei 322”, a conchis proaspătul liberal Nicolae Popa. Amos News

Adauga un comentariu

*