Irak: Nouă militari americani ucişi într-o singură zi

Nouă soldaţi americani şi-au pierdut viaţa marţi, în cinci incidente separate, au anunţat miercuri oficialii militari americani, citaţi de agenţia France Press. Tot miercuri, o bombă a explodat într-o cafenea din oraşul Mandali, omorând 20 de persoane şi rănind alte 15.

Cinci dintre soldaţi au murit din cauza a două bombe amplasate pe marginea drumului, una la sud, cealaltă la nord de Bagdad. Un altul a fost împuşcat mortal în Bagdad, iar al şaptelea a fost ucis de către un dispozitiv-capcană. Doi puşcaşi marini au murit în luptă, în provincia Anbar din vestul Irakului.

Între timp, televiziunea Al Jazeera a anunţat că poliţia irakiană a descoperit miercuri cadavrul unui bărbat îmbrăcat în uniforma militară a SUA. Acesta era împuşcat în cap şi în piept şi se presupune că aparţine unuia dintre cei trei soldaţi americani capturaţi pe 12 mai de către Al Qaeda.

Mii de militari americani participă la sud de Bagdad la căutarea celor trei dispăruţi. Aşa-numitul „Stat Islamic al Irakului” a anunţat că îi deţine pe cei trei, fără a prezenta însă dovezi în acest sens. Generalul David Petraeus declarase vineri că are informaţii conform cărora cel puţin doi dintre aceştia ar mai fi încă în viaţă.

Tot miercuri, un atentator sinucigaş a cauzat moartea a 20 de persoane şi rănirea altor 15 într-o cafenea din oraşul Mandali. Acesta este situat în provincia Diyala, aflată la graniţa cu Iranul, într-o regiune cu populaţie predominant kurdă.

Atentatul are loc la cinci zile după ce mai multe persoane înarmate, presupuşi membri Al Qaeda, au masacrat 16 ţărani kurzi într-un sat din apropiere. Analiştii presupun că Al Qaeda încearcă să-i disloce pe şiiţii kurzi de la graniţa cu Iranul, pentru a-şi putea asigura o rută de aprovizionare cu arme. Amos News

Adauga un comentariu

*