BEC a trimis la Curtea Constituţională rezultatele definitive ale Referendumului

Procesul verbal conţinând rezultatele definitive ale referendumului din 19 mai a fost trimis, marţi, la Curtea Constituţională, a anunţat delegatul PNL în Biroul Electoral Central (BEC) Ion Brad.

El a precizat că procesul verbal a fost semnat de toţi judecătorii membri ai BEC, precum şi de delegaţii UDMR, PSD şi PD.

Potrivit lui Ion Brad, reprezentanţii UDMR şi PSD în BEC au semnat procesul verbal, dar au avut o serie de obiecţii, iar reprezentanţii PNL, PC şi PRM nu au semnat documentul pentru că ar încălcat unele prevederi legale.

BEC a dat publicităţii, luni seara, rezultatele finale ale referendumului desfăşurat în data de 19 mai. Astfel, 74,48% dintre participanţii la referendum, respectiv 6.059.315 de persoane, au votat împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu, iar 2.013.099 de persoane, reprezentând 24,75% din numărul celor care s-au prezentat la urne, au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Numărul voturilor nule a fost de 62.858, echivalentul a 0,77% din numărul participanţilor la referendum.

La referendum s-au prezentat 8.135.272 de persoane, reprezentând 44,45% din totalul celor 18.301.309 înscrise pe listele electorale.

La cele 186 de secţii de votare organizate în străinătate s-au prezentat 75.027 de alegători dintre care 70.044 au votat împotriva demiterii preşedintelui, 4.741 pentru demitere, iar numărul voturilor nule a fost de 242.

Potrivit art. 44 din Legea 3/2000, rezultatele centralizate la nivel naţional de către Biroul Electoral Central, cuprinzând numărul voturilor valabil exprimate pentru fiecare răspuns de pe buletinul de vot şi numărul voturilor nule, se înaintează, cu pază militară, la Curtea Constituţională, în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării.

Curtea Constituţională prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional şi confirmă rezultatele acestuia.

Curtea publică rezultatul referendumului în Monitorul Oficial al României, Partea I, moment în care încetează interimatul la Preşedinţia României. Rompres

Adauga un comentariu

*