Un general britanic recunoaşte că războiul din Irak este pierdut

Sir Michael Rose, general in retragere al armatei britanice şi fost comandant al misiunii ONU din Bosnia, a declarat joi, intr-un interviu acordat postului BBC, că a venit timpul ca SUA şi coaliţia pe care o conduc să-şi retragă trupele din Irak.

Acesta a declarat că Marea Britanie şi SUA trebuie „să-şi recunoască înfrângerea” şi să se oprească din a lupta „într-un război fără speranţă”. Generalul a mai apreciat că irakienii au dreptul să lupte pentru a alunga trupele străine din ţara lor şi că, chiar dacă nu le aprobă tacticile, le înţelege motivaţia.

Sir Michael Rose a scris o carte în care compară strategia insurgenţilor cu cea folosită de luptătorii generalului George Washington în războiul de independenţă al coloniilor americane. Acesta a mai apreciat că insurgenţii din Irak nu vor depune niciodată armele, atât timp cât un singur soldat al coaliţiei va mai rămâne pe teritoriul lor.

„Soldaţii sunt cei care mi-au spus, din prima linie a frontului, că războiul în care luptă este unul fără speranţă, că sub nici o formă nu-l pot câştiga şi că, cu cât vom începe să discutăm mai repede soluţii politice în locul celor militare, cu atât mai repede se vor întoarce acasă”, a declarat generalul.

Retragerea trupelor înseamnă că guvernul britanic va trebui să recunoască înfrângerea, a mai adăugat acesta. „Britanicii şi-au recunoscut înfrângerea în America de Nord, iar toate catastrofele care fuseseră prezise la acea dată nu au avut loc. Catastrofele care au fost prezise după Vietnam nu au avut niciodată loc. Acelaşi lucru se va întâmpla după ce vom părăsi Irakul”, a concluzionat Sir Michael. Amos News

Adauga un comentariu

*