Să ne scoatem sau nu toate cele patru măsele de minte odată?

Măselele de minte sunt, adesea, condamnate la extracÅ£ie. TendinÅ£a este de masă, numeroÅŸi stomatologi propunând extracÅ£ia lor odată, pentru a ”rezolva definitiv problema”. Ce trebuie să gândim despre această metodă radicală?

Este, oare, aceasta, o idee bună?, se întreabă Jean Amman într-o ediÅ£ie recentă a cotidianului La Liberté. După ce a cerut părerea specialiÅŸtilor ÅŸi a ascultat dureroasa mărturie a unei paciente, ziaristul din Å¢ara Cantoanelor le recomandă cititorilor să se ferească de aÅŸa ceva…

IntenÅ£ia a fost bună: strecurarea în joncÅ£iunea maxilarelor a unei ”truse de ajutor”, patru molari gata să muÅŸte. ÃŽn teorie, era perfect: după vreo 20 de ani de măcinat, spart ÅŸi mestecat, primii molari ar fi deterioraÅ£i ÅŸi alÅ£i patru, noi, ar apărea cu întreaga forţă a emailului nefolosit.

ÃŽn realitate, este mai dureros, căci măselele de minte îşi fac loc cu greu. Atunci când sunt înghesuite în ”cuÅŸca” lor, între molar ÅŸi mandibulă, dentistul dă verdictul fatal: ”Trebuie scoase”. Iar, în momentul de faţă, tendinÅ£a este extremă: ”De ce nu le-aÅ£i scoate pe toate patru odată, ca să scăpaÅ£i – odată pentru totdeauna – de această problemă cu rădăcini adânci?”.

Se pare că, astăzi, nimeni nu mai scapă de această ÅŸedinţă de extracÅ£ie, în care practicianul acÅ£ionează cu antebraÅ£ele lui de tenisman pentru a scoate un molar original: ”Măselele de minte sunt polimorfe, spune Etienne Barras, medic stomatolog în oraÅŸul Sion /din cantonul Valais/. Am întâlnit deja măsele de minte care aveau una, două, trei sau patru rădăcini.”

În numele ortodonţiei

Când trebuie să se treacă la extracÅ£ie? ”La ora actuală, adaugă dr. Barras, numeroÅŸi adolescenÅ£i urmează un tratament ortodontic. Rezultatul va fi mai bun în cazul în care se vor scoate măselele de minte.” Eliminând aceste măsele, dentistul ar viza stabilizarea frumoasei alinieri a dentiÅ£iei. Aceasta este o ipoteză ce o lasă sceptică pe dr. Susanne Hansen, stomatolog în oraÅŸul Lausanne /cantonul Vaud/: ”NumeroÅŸi ortodontiÅŸti scot, într-adevăr, măselele de minte, sub pretextul că ele vor buscula ordonarea celorlalÅ£i dinÅ£i. Oare o măsea de minte poate împinge toÅ£i ceilalÅ£i dinÅ£i? Nu sunt sigură de lucrul acesta ÅŸi nu cred că, până acum, vreun studiu a dovedit valabilitatea acestei teorii…”.

Patru dintr-un foc

La adulÅ£i, măselele de minte nu ameninţă estetica, ci sănătatea. Dr. Barras le compară cu un vulcan: ”Adesea, măselele de minte nu au ieÅŸit complet: despre aceste măsele, se spune că sunt ‘în dezincluzie’.

Ele sunt aidoma unui vulcan în stare latentă: acesta nu cere decât să se trezească.” Această măsea care străpunge gingia constituie o sursă de infecÅ£ie: ”Bacterii se depun între dinte ÅŸi gingie, care se inflamează. Procesul se va repeta”, explică dr. Susanne Hansen. Totul se petrece ca ÅŸi cum natura ar fi pierdut planul cel bun: măselele de minte ezită în gingie, greÅŸesc direcÅ£ia, caută ieÅŸirea… ”DinÅ£ii de jos împing, adesea, greÅŸit, constată ea, iar această poziÅ£ie incorectă reprezintă o sursă de complicaÅ£ii.”
Altădată, extracÅ£ia era făcută ”cu picătura”: un dinte acum, altul mai târziu, reveniÅ£i peste un an… Astăzi, nu de puÅ£ine ori, cele patru măsele de minte sar dintr-un foc /după cum mărturiseÅŸte o anume Magali/.

Un mic tur pe forumurile de discuÅ£ii – pe care persoanele cărora le-a fost de curând ”amputată înÅ£elepciunea dentară” îşi povestesc durerea – arată bine cât de răspândită este această practică. Trebuie, oare, să se vadă în ea o nouă conduită terapeutică? ”Nu, în niciun caz, răspunde dr. Hansen. Confortul pacientului trebuie să fie privilegiat, iar eu cred că este preferabil să se procedeze în pereche – una de sus ÅŸi una de jos odată.” Åži Etienne Barras este de aceeaÅŸi părere: ”Medicii dentiÅŸti generaliÅŸti se lansează, rareori, într-o extracÅ£ie totală. Mai degrabă chirurgii maxilo-faciali sunt cei care scot toate cele patru măsele dintr-o dată: /aceasta, deoarece/ mobilizează o singură dată sala de operaÅ£ii.”

”Un gest traumatizant”

NumeroÅŸi sunt pacienÅ£ii care îşi povestesc cvadrupla extirpare, ÅŸi totuÅŸi, dr. Jean-Jacques Duvanel, chirurg maxilo-facial în oraÅŸele Vevey /cantonul Vaud/ ÅŸi Fribourg /cantonul cu acelaÅŸi nume/, apreciază că acest fel de a proceda este rar: ”Totul depinde de pragul sensibilităţii pacientului, declară el.

ÃŽnsă, în mod normal, eu sunt pentru extracÅ£ia a două măsele /de minte/. Uneori, această operaÅ£ie este atât de expeditivă încât pacientul insistă el însuÅŸi pentru a-i fi scoase toate. ÃŽn ceea ce mă priveÅŸte, nu impun niciodată extracÅ£ia a patru dinÅ£i în acelaÅŸi timp. Ar fi un gest exagerat de traumatizant, fără a mai pune la socoteală faptul că, în calitate de chirurgi, rareori avem de-a face cu cazuri simple.”

Pe forumul ”vulgaris-médical”, Titelle scrie: ”Dentistul meu mi-a indicat o radiografie panoramică ÅŸi mi-a cerut să consult un stomatolog, căci cele patru măsele de minte ale mele /care nu au ieÅŸit/ cresc oblic. El mă sfătuieÅŸte să le scot pe toate patru odată! Aceasta, în condiÅ£iile în care mă doare doar într-un loc. Mi-e puÅ£in frică, mulÅ£umesc pentru faptul că îmi limpeziÅ£i lucrurile. Până la mai multe informaÅ£ii…” Dragă Titelle, scrie, în încheiere semnatarul articolului din ziarul editat la Fribourg, feriÅ£i-vă de dentiÅŸtii care mint cu neruÅŸinare /în limba franceză, este utilizată o expresie nostimă: ”mint ca niÅŸte spiÅ£eri care scot dinÅ£i”!
/La Liberté /Rompres/

Adauga un comentariu

*