Irak: Un important lider al insurgenţilor suniţi a murit

Ministerul de Interne irakian a anunţat, joi, că se află în posesia trupului lui Abu Omar al-Baghdadi, liderul „Statului Islamic al Irakului”, relatează postul CNN. Aceasta este o organizaţie-umbrelă pentru mai multe grupuri insurgente sunite, inclusiv filiala Al Qaeda din Irak.

Al-Baghdadi, cunoscut şi sub numele de Muharib Abdullah al-Jibouri, a fost rănit în luptă pe 4 martie, când trupele irakiene şi cele americane au desfăşurat o operaţiune comună în provincia Salaheddin din nordul Irakului.

Al-Baghdadi a reuşit să evite capturarea, dar a murit ulterior, în urma rănilor suferite. Ministerul irakian de interne susţine că a capturat joi dimineaţă cadavrul liderului sunit în momentul în care era transportat de militanţi printr-un cartier din vestul Bagdadului.

Televizunea de stat irakiană a transmis imagini ale unui cadavru, despre care oficialii irakieni susţin că aparţine lui al-Baghdadi. Nu a existat însă până acum şi o confirmare a morţii acestuia din surse independente.

Anunţul oficialilor irakieni vine la două zile după ce liderii tribali din zonele Abu Ghraib şi Fallujah au raportat uciderea lui Abu Ayyub al-Masri, liderul Al Qaeda din Irak. Acest eveniment ar fi avut loc tot în cadrul unei lupte, dar nu a fost confirmat nici de guvernul irakian, nici de armata SUA.

Abu Ayyub al-Masri deţinea postul de ministru de război într-un aşa-zis „guvern” al Statului Islamic al Irakului, organizaţie care a dezminţit moartea acestuia printr-un comunicat de presă. Conform insurgenţilor, al-Masri ar fi „în siguranţă” şi „continuă să se lupte cu duşmanii lui Dumnezeu”.

Armata SUA a declarat miercuri că situaţia lui al-Masri este incertă, iar poliţia irakiană a afirmat că anunţul liderilor tribali suniţi nu a putut fi verificat, deoarece locul în care se presupune că s-ar afla trupul acestuia se află într-o zonă deşertică controlată de Al Qaeda. Amos News

Adauga un comentariu

*