Contractul de privatizare al Petrom nu va fi renegociat

Senatul României a respins propunerea legislativă a grupului parlamentar PRM prin care se impune modificarea condiţiilor de privatizare a societăţii naţionale Petrom SA., vândută în 2004 grupului austriac OMV.

Pornind de la ideea că modificarea legii de privatizare a Petrom urmăreşte apărarea şi impunerea intereselor statului român, propunerea legislativă cere nivelul crescut al redevenţei pe care grupul OMV o plăteşte statului român până la 90-95% din cea actuală, statul român să îşi păstreze acţiunea de aur la OMV – Petrom, iar contractul de privatizare va trebui renegociat în termen de 90 de zile.

Propunerea de modificare legislativă pune în preambul accent pe faptul că OMV a achiziţionat doar 33,34% din acţiunile Petrom, restul fiind dobândite de OMV prin majorare de capital.

Autorii proiectului consideră că, la momentul privatizării, Petrom preÅ£ul rezervelor de Å£iÅ£ei ÅŸi gaze naturale a fost subevaluat, iar facilităţile de care se bucură grupul austriac (4 euro pe tona de Å£iÅ£ei exportat ÅŸi 7,5 euro pentru 1000 de metri cubi de gaze exportate sau scutirea de impozit pentru tranzacÅ£iile interne) sunt considerate „pretenÅ£ii nelimitate” ale OMV ce au fost acceptate de statul român.

Cel mai mare pericol pentru statul român este considerat de autorii proiectului de modificare a legii „că au fost practic înstrăinate gratuit toate resursele cunoscute ÅŸi cele care se vor descoperi de Å£iÅ£ei, gaze naturale, până la epuizarea zăcămintelor”. Amos News

Adauga un comentariu

*