Tentativă eşuată de percheziţie la Elysee

Cele două judecătoare, ce anchetează eventualele presiuni politice asupra justiţiei, în afacerea Borrel, un magistrat găsit mort în 1995, la Djibouti, au încercat miercuri dimineaţa să percheziţioneze la Elysee, dar le-au refuzat accesul invocând statutul penal al preşedintelui Republicii, informează AFP.

Această tentativă, cu patru zile înainte de turul electoral prezidenţial, este una inedită pentru cea de-a cincea Republică.

Cei doi magistraÅ£i care instruiesc această „afacere în afacere”, Fabienne Pous ÅŸi Michele Ganascia, sperau să percheziÅ£ioneze „Celula Africii”, au precizat surse apropiate dosarului incriminat.

Cele două judecătoare au sosit la palat la ora 10.15, dar accesul le-a fost interzis de jandarmi.

În faţa refuzului gărzii republicane de a le lăsa să intre, cele două judecătoare s-au adresat autorităţii guvernatorului militar din Paris, estimând că acesta va putea să le dea autorizaţia de percheziţie, imediat, dar potrivit unei surse militare, guvernatorul nu are autoritatea necesară.

Palatul Elysee este protejat de Garda Republicii. Codul de procedură penal stipulează că ‘un judecător de instrucÅ£ie’ trebuie să adreseze în prealabil, autorităţii militare, rechizitorii motivate.

Cu puţin timp înainte de prânz, Elysee a anunţat că a refuzat percheziţia, învocând articolul 67 din Constituţie, cu privire la statutul penal al şefului Statului. Cele două judecătoare au părăsit locul, cu puţin timp după acest anunţ.

‘Este inadmisibil ca într-o democraÅ£ie ca a noastră , să se încerce împiedicarea percheziÅ£iei la Elysee’, a declarat avocatul văduvei judecătorului Borrel, Olivier Morice.

Judecătorul Borrel a fost găsit mort în 1995, la Djibouti, având corpul pe jumătate ars. Autorităţile de la Djibouti au ajuns la concluzia unei sinucideri, dar ancheta francezilor duce la un asasinat. În plus, în afara anchetei asupra morţii judecătorului, o altă instrucţie, încredinţată judecătoarelor Pous şi Ganascia, a fost deschisă privind eventualele presiuni asupra justiţiei.

Această afacere a fost dezvăluită după o declaraţie oficială foarte neobişnuită a ministerului Afacerilor Externe, în 29 ianuarie 2005. Amos News

Adauga un comentariu

*