PSD critică retragerea statului de la finanţarea semnificativă a învăţământului superior

Potrivit unui comunicat al PSD, retragerea semnificativă a statului de la finanţarea învăţământului superior din România şi direcţionarea resurselor bugetare doar spre 15 universităţi – este o recomandare clientelară şi abuzivă a Ministerului de Finanţe.

PSD contestă validitatea raportului Ministerului Economiei şi Finanţelor şi condamnă superficialitatea şi neprofesionalismul acestui raport, prin care se susţine neîntemeiat că România are prea mulţi studenţi, pentru care sunt cheltuiţi foarte mulţi bani de la stat. Conform majorităţii studiilor efectuate până acum, procentul romanilor cu studii superioare este foarte mic în comparaţie cu toate celelalte state europene.

PSD atrage atenţia că în rapoartele Ministerului de Finanţe ar trebui sa se ia în calcul şi realitatea îngrijorătoare conform căreia maxim 10% dintre tinerii care urmează o formă de învăţământ superior provin din mediul rural. In opinia PSD, concluziile raportului Ministerul de Finanţe condamnă tinerii din mediul rural la sărăcie pe termen lung, furând practic şansa de a învăţa pentru aproape jumătate dintre tinerii din România, obligaţi în aceste condiţii să migreze masiv în afara graniţelor ţării.

ÃŽn comunicatul PSD se mai arată că raportul Ministerului Economiei ÅŸi FinanÅ£elor vine în contradicÅ£ie ÅŸi cu politica Uniunii Europene – cu obiectivele stabilite prin Strategia Lisabona – prin care se urmăreÅŸte creÅŸterea atât a calităţii învăţământului cât ÅŸi a numărului absolvenÅ£ilor de studii superioare, precum ÅŸi a celor implicaÅ£i în procesul de educaÅ£ie continuă de-a lungul vieÅ£ii.

PSD solicită Ministerului Educaţiei şi Ministerului de Finanţe să înceteze furnizarea de analize contabile scrise în laborator, prin care banii acordaţi educaţiei sunt văzuţi ca o cheltuială bugetară, în loc să fie consideraţi ca o investiţie pe termen mediu şi lung în viitorul României.

Social democraţii consideră că în locul unor analize superficiale de tip contabil atât MEdC cât şi MEF ar trebui să ţină cont de realităţile pieţei muncii astfel încât, absolvenţii să aibă şanse reale de integrare în câmpul muncii, inclusiv prin stimularea firmelor, prin mecanisme fiscale pentru ca să investească în educaţie şi în formarea profesională continuă.

PSD condamnă tăcerea MEdC în această problemă şi apreciază că MEdC ar fi trebuit să fie primul care să ia atitudine faţă de recomandarea Ministerului Economiei şi Finanţelor. Ministerul Educaţiei are datoria să sancţioneze un astfel de raport şi să se preocupe ca un număr cât mai mare de tineri să poată să urmeze o facultate.

Adauga un comentariu

*