Liderul al-Qaida din Irak a fost ucis într-o dispută internă

Liderul al-Qaida din Irak, Abu Ayyub al-Masri, a fost ucis marÅ£i într-o „luptă internă” între militanÅ£i la nord de Bagdad, a anunÅ£at purtătorul de cuvânt al Ministerului irakian de Interne, relatează Reuters.

„Avem rapoarte de informaÅ£ii credibile că al-Masri a fost ucis azi (marÅ£i – n.r.)”, a declarat agenÅ£iei Reuters generalul de brigadă Abdul Kareem Khalaf, care a precizat că forÅ£ele irakiene ÅŸi americane nu au fost implicate în uciderea liderului al-Qaida din Irak.

O altă sursă din Ministerul de Interne a declarat că Masri a fost ucis, dar armata americană nu a putut confirma aceste informaţii, precizează Reuters.

Între islamiştii sunniţi din al-Qaida şi alte grupări insurgente de arabi sunniţi din Irak au intervenit fricţiuni din ce în ce mai intense, mai ales pe tema uciderii nediscriminatorii a civililor de către al-Qaida.

Potrivit AFP, guvernul irakian a deschis o anchetă în legătură cu informaÅ£iile potrivit cărora al-Masri a fost ucis în cursul unor lupte interne. „Am primit informaÅ£ii potrivit cărora au avut loc lupte între membrii al-Qaida. Al-Masri ar fi fost lichidat cu această ocazie. ForÅ£ele noastre nu au nicio legătură cu aceasta. InformaÅ£iile trebuie confirmate, dar ele sunt credibile”, a declarat generalul Khalaf la postul public de televiziune Iraqia.

Potrivit armatei americane, Abu Ayyub al-Masri, un egiptean, cunoscut şi sub numele de Abu Hamza al-Mujaher, dar al cărui nume adevărat nu este ştiut, a preluat conducerea organizaţiei teroriste din Irak după ce iordanianul Abu Musab al-Zarqawi a fost ucis într-un raid aerian, în iunie 2006. Armata SUA l-a descris ca fiind un apropiat al lui Zarqawi, care s-a antrenat în Afganistan şi a format prima celulă al-Qaida în Bagdad.

Washingtonul pusese o recompensă de cinci milioane de dolari pe capul lui Masri.

Al-Qaida din Irak a fost considerată responsabilă pentru distrugerea mausoleului şiit de la Samarra, în urmă cu un an, un act ce a declanşat o sângeroasă luptă interconfesională în Irak, ducând ţara în pragul războiului civil.

În octombrie 2006 un oficial irakian anunţase că al-Masri a fost ucis, dar ulterior informaţia a fost dezminţită. Apoi, în februarie 2007, mai mulţi oficiali irakieni au declarat că Masri ar fi fost rănit în luptă. Liderul al-Qaida din Irak a postat pe internet un mesaj audio la scurt timp după aceea.

Potrivit Statelor Unite, al-Masri („Egipteanul”) s-a alăturat în 1982 Jihadului Islamic egiptean, pe atunci condus de Ayman al-Zawahiri, actualul număr doi în ierarhia reÅ£elei mondiale al-Qaida.

Masri l-ar fi întâlnit pe Zarqawi în tabăra de antrenament al-Faruk din Afganistan în 1999-2000, unde ar fi devenit expert în explozibili. După căderea regimului talibanilor, Masri ar fi venit în Irak.

Înainte de moartea lui Zarqawi, Mujaher era comandant al unui grup care acţiona în sudul ţării şi cooperase strâns cu locotenenţii lui Zarqawi la Fallujah, fost bastion sunnit la vest de Bagdad, cărora le furnizase kamikaze şi maşini-capcană.

Armata americană consideră că Masri este unul dintre fondatorii al-Qaida din Irak şi unul dintre ultimii asociaţi ai lui Zarqawi care rămăseseră în viaţă.

De mai multe luni, un alt nume circulă în mediile jihadiste ÅŸi pe site-urile internet care revendică acÅ£iunile în Irak – cel al lui Abu Omar al-Bagdadi („din Bagdad”), care ar conduce Statul Islamic în Irak, o alianţă de grupări sunnite ce acÅ£ionează sub îndrumarea filialei irakiene a al-Qaida.

Adauga un comentariu

*