TOP 10 – DalmaÅ£ienii lui Băsescu

Preşedintele PIN, Cosmin Guşă, a realizat un top „al dalmaţienilor lui Băsescu”. Primii 10, într-un top relativ al notorietaţii, sunt oameni care, împreună, au acumulat în ultimii ani la fel de multe probleme ca ceilalţi parlamentari cu notorietate negativă din lotul 322, a spus Guşă.

AMOS News redă lista PIN în care, potrivit liderului Partidului Iniţiativa Naţională, sunt prezentate „câteva din informaţiile negative pe care presa le-a transmis în ultima vreme despre Dalmaţienii lui Băsescu şi pe care nu le-a infirmat niciun verdict al justiţiei”.

1.Vasile Blaga
Cunoscut ca un om de incredere al sistemului totalitar de pina in 1989, confirmat prin functiile de conducere avute, nu s-a clarificat nici pană acum in ceea ce-l priveste pe Vasile Blaga daca a fost sau nu numit ilegal la conducerea Vamii Bihor în 1992, printr-un act cu aplicare retroactivă. Dacă dezvăluirile presei sunt corecte, toate actele semnate de Vasile Blaga în perioada cât a fost şef al Directiei Regionale Vamale Oradea, 1993-1996, sunt nule de drept. Venind spre prezent, vedem că cea mai recentă pată neagră ţine chiar de mandatul în fruntea MAI. Acuzat fiind de practici ilegale de catre fostul sef al directiei de protectie interna din minister, Blaga este in acelasi timp unul dintre cei responsabili de fuga lui Omar Hayssam, în condiţiile în care a recunoscut că dispariţia sirianului a fost cauzată şi de securitatea precară a frontierelor, de care ministrul se face răspunzător.

2.Emil Boc
PreÅŸedintele democrat nu a clarificat implicarea sa în dosarul „Gazeta” de la Cluj. Boc a dovedit că imaginea politicianului aflat exclusiv în slujba cetăţenilor care l-au ales este doar o iluzie. Filiera Liviu Man – Arpad Paszkany- Iuliu MureÅŸan – Emil Boc este, conform presei, o probă a încrengăturilor intereselor politice cu cele de afaceri pe plan local. Adică, exact ce acuză Traian Băsescu în discursurile sale.

3.Adriean Videanu
Fost client al guvernarii Nastase in ceea ce priveste concesiunile pentru exploatarea marmurei, Primarul Capitalei a reprezentat cu succes interesele de afaceri, dar mai puţin pe cele ale cetăţenilor. A fost implicat in tenebroasa afacere Petrom-Teleorman, din care statul roman a iesit pagubit. A fost mentionat in afacerea „Apartamentul” ca beneficiind de privilegii ilegale. Afacerea „bordurilor”, devenită celebră, îl are în prim-plan pe Adriean Videanu. Administraţia Străzilor, direcţie în subordinea PMB, a propus în 2006 chiar înlocuirea bordurilor recent montate cu altele de granit, la costuri extrem de ridicate, afacere care nu este străină, conform acuzatiilor consemnate de presa, de influenţa Primarului General. Şi mai recent, primarul Videanu este în centrul unui alt caz pe care nu l-a clarificat: ApaNova. După ce s-a constatat că Apa Nova a încălcat contractul cu PMB, primarul Videanu a refuzat să pună în aplicare sancţiunea. Intrebare pe care Traian Basescu ar trebui s-o adreseze daca ar fi corect: ce interese apără Primarul General – ale locuitorilor Capitalei sau ale unor companii care monopolizează segmente ale unor afaceri cu administraţia locală?

4.Radu Berceanu
Este foarte greu de sintetizat în câteva cuvinte trecutul „curat” al lui Radu Berceanu. ÃŽn perioada când ocupa portofoliul de ministru in guvernarea 1996-2000, Berceanu a fost implicat în afacerea „China“. Există o serie de alte mari afaceri în care Radu Berceanu a fost implicat sau pe care le-a girat cu propria influenţă: afacerea Electrica (unitate de stat care ar fi făcut achiziÅ£ii de la o altă companie controlată de Berceanu); raportul „Apartamentul” – afacerea „Sun Oil“; scandalul RoÅŸia Montana; contractul „Eurofinances“ (firmă-fantomă care ar fi beneficiat de fonduri europene pentru închiderea de mine); privatizarea Metav SA BucureÅŸti (care a avut legături contractuale cu SC AVI), achiziÅ£ionată de compania „autohtonă“ Meteor SA, al cărei acÅ£ionar este „International Bussiness Solutions“, unde deÅ£in acÅ£iuni două off-shore-uri din Cipru (Rosenlew Ltd si Weybridge Holding) ÅŸi o companie din Marea Britanie, International Bussiness and Trading Corporation. Lista este mereu deschisă pentru alte ÅŸi alte dezvăluiri de presă.

5.Cezar Preda
Deputatul buzoian a devenit unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri, din postura de director al REBU, firma de salubritate care până de curând a deţinut monopolul asupra curateniei Capitalei. Afacerile sale cu gunoi l-au consacrat în postura de om de încredere al lui Traian Băsescu, atunci in calitate de primar si ordonator de credite. Chiar dacă deputatul Preda nu a avut acţiuni, ci doar funcţii executive, interesele sale răman vizibile. Între REBU şi primărie exista un conflict mai vechi, pe seama unor plăţi de 400 de miliarde de lei, pe care primarii refuzau sa le facă firmei de salubrizare. Concret, REBU facturase o serie de servicii pe care municipalitatea nu le recunoştea. Dupa venirea lui Băsescu la PMB, în doar cinci luni, banii respectivi au ajuns în conturile REBU.

6.Elena Udrea
Presa anunţa recent că Guvernul, prin Corpul de control, a investigat contracte de asistenţă juridică încheiate între cabinetul său de avocatură al Elenei Udrea şi conducerea RAAPPS, în perioada guvernării PSD, din care a reieşit că ar fi câştigat peste 700 de milioane de lei vechi, în mod controversat. Aceste legături nu au fost negate. Elena Udrea este şi o verigă deja consacrată a încrengăturilor de interese din jurul lui Traian Băsescu.

7.Theodor Stolojan
Si liderul PLD a fost sau este implicat în mai multe afaceri controversate, de la Megapower, la inceputul anilor 90, pina la contractul dintre Tofan Grup şi MApN pentru furnizarea de anvelope care ar fi fost, potrivit ziarelor, intermediat de catre Stolojan, un apropiat al patronului Tofan. De numele lui Stolojan se leagă şi implicarea in alte afaceri controversate precum Loteria, ALRO, Petrom sau RAFO, fostul consilier fiind un apropiat al conducerilor respectivelor companii in favoarea carora a militat din pozitiile publice pe care le-a avut. Stolojan ar fi un exemplu nimerit pentru legatura cu oligarhii, pe care Traian Basescu o acuza in ceea ce-i priveste pe cei 322 de parlamentari.

8.Gheorghe Flutur
Fost ministru al agriculturii şi fost şef al Directiei Silvice Suceava, presa a consemnat ca Gheorghe Flutur ar fi scăpat de o serie de dosare penale, graţie intervenţiei lui Theodor Stolojan pe lângă preşedintele Traian Băsescu. Pagubele produse de Flutur ar fi de ordinul zecilor de miliarde de lei şi sunt rezultatul unei serii de ilegalităţi care îmbracă cele mai diverse forme: de la gestiune frauduloasă, fals în declaraţii, evaziune fiscală, abuz în serviciu contra intereselor publice, pâna la fals intelectual şi uz de fals. Gestiunea defectuoasa a portofoliului ministerului agriculturii, confirmata de realitatile din prezent si de anchetele guvernamentale, este o alta contraperformanta a lui Flutur.

9.Valeriu Stoica
Liderul PLD a fost implicat în mai multe scandaluri. Pe linga scandalul adoptiilor ilegale de copii mentionat de presa, sau al banilor de la FPS directionati catre apropiati din perioada in care era ministru, putem aminti retragerea favorizanta a banilor din FNI, inainte de prabusirea acestuia. Un alt scandal indică o reţea ALRO-Stolojan-Stoica, fostul ministru al justiţiei fiind reprezentantul intereselor companiei de aluminiu în relaţia cu statul. Presa a dezvăluit implicarea lui Valeriu Stoica şi în falimentarea Băncii Internaţionale a Religiilor. Valeriu Stoica este inclus în lista învinuiţilor nominalizaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind falimentarea frauduloasă a băncii. În plus, Valeriu Stoica a apărat şi interesele Mittal Steel, implicată într-un scandal cu statul român în urmă cu câţiva ani, care capata in zilele noastre conotatii noi .

10.Monica Macovei
Presa a dezvăluit trecutul de procuror comunist al Monicăi Macovei, pe care aceasta dorea să îl păstreze secret, neprezentindu-l in cv-uri. Scandalul legat de casa părinţilor Monicăi Macovei, in favoarea carora s-ar fi intervenit, este un alt episod controversat, după ce judecătorul de caz a dat o sentinţă favorabilă fostului ministru al Justiţiei, pusă pe seama influenţei Monicăi Macovei. Achizitiile imobiliare din timpul mandatului facute de catre fostul ministru, intregesc portretul de fals simbol anticoruptie al Monicai Macovei.

Comentarii

  1. l-ati huitat pe nistooooor

  2. hai steaua a zis:

    …draganuta

  3. Base unde este NUTY UDREA sa-ti faca o frectie,unde iti este rasul tau cel de GOLAN,BINE CA VOM SCAPA DE TINE-DUTE INVARTINDUTE PANARAMA.

Adauga un comentariu

*