Tăriceanu, de la Cotroceni: Băsescu dezbină românii, le cere să îi rezolve problemele

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, luni seara, la Cotroceni, după întâlnirea cu preşedintele interimar Nicolae Văcăroiu, că Traian Băsescu, prin declaraţiile din ultimele zile, le cere românilor să îi rezolve problemele politice şi îi dezbină, împărţindu-i în două categorii.

Premierul ÅŸi-a exprimat încă de la început convingerea că modul în care va colabora cu preÅŸedintele interimar se va constitui într-un exemplu de cooperare între instituÅ£ii, spre deosebire de cea cu Traian Băsescu. „AÅŸ vrea să vă exprim speranÅ£a, aÅŸ putea spune convingerea, că vom avea o relaÅ£ie instituÅ£ionalăcorectă ÅŸi eficientă. Cred că după luni ÅŸi luni în care am văzut un preÅŸedinte în conflict cu toate celelalte instituÅ£ii ale statului, în luniel ce vor urma românii vor vedea că poate exista o relaÅ£ia de coalborare corectă în interesul instituÅ£iilor ÅŸi spre binele cetăţenilor”, a spus premierul, în cadrul declaraÅ£iei comune cu Văcăroiu.

Reiterându-ÅŸi dezaprobarea faţă de natura conflictuală a preÅŸedintelui suspendat, Tăriceanu s-a lansat întro- critică acerbă a ultimeleor declaraÅ£ii ÅŸi acÅ£iuni ale acestuia. „După cum aÅ£i văzut, în ultimele zile Traian Băsescu a fost la Sibiu, la BraÅŸov, la BucureÅŸti, pentru a vorbi românilor despre problemele sale politice ÅŸi practic le-a cerut românilor să îi rezolve propriile probleme”, a remarcat premierul, adăugând că el a avut o altă agendă, constructivă.

„Eu am avut un alt program, o altă agendă. Eu am fost de exemplu la Chiajna pentru a a asculta problemele românilor, am discutat cu conducerea Ministerului Agriculturii să vedem ce se poate rezolva”, a explicat el. Premierul ÅŸi-a îndreptat criticile asupra mesajului de duminică a lui Traian Băsescu, acuzându-l că dezbină societatea.

„Discursul de duminică din PiaÅ£a ConstituÅ£iei a urmărit mai degrabă să dezbine clasa politică ÅŸi să împartă rămânii în două categorii: cei ce îl susÅŸin pe Traian Băsescu ÅŸi cei ce nu îl susÅ£in. Ieri am aflat un lucru foarte interesant. Dacă nu îl sprijină pe Traian Băsescu, partide cum ar fi UDMR, PSD, PNL sau altele, îi sprijină pe corupÅ£i. Deci dacă nu-l sprijini pe Traian Băsescu, sprijini pe corupÅ£i”, a fost interpretarea dată de Tăriceanu discursului lui Băsescu.

Premierul şi-a exprimat chiar convingerea că preşedintele suspendat nu are şanse să revină în fruntea României dacă va continua în această linie.

„Este un mod de a dezbina în loc de a uni care mi se pare extrem de regratabil, dar în final mai mult decât regretabil, elementul ce face rău societăţii române. Avem nevoie de un preÅŸedinte care să unească, nu să dezbine. Mă îndoiesc că în aceste condiÅ£ii Traian Băsescu poate să redevină preÅŸedinte al tuturor românilor”, a conchsi premierul.

PreÅŸedintele suspendat a spus în mai multe rânduri că „a deranjat grupul celor 322 parlamentari” ÅŸi oligarhia în general prin „greÅŸeala” de a critica grupurile de interese favorizate de guvernanÅ£i ÅŸi de a promova interesele celor mulÅ£i, pe care i-a denumit pe parcursul discursului „poporul român” sau „românii” care l-au mandatat preÅŸedinte. Băsescu ÅŸi-a început discursul de duminică cu parabola Sfântului Gheorghe, care este celebrat la 23 aprilie – „Oare avem de învins un balaur? Eu cred că da. Este acea parte a statului, instaurat în timpul tranziÅ£iei, care nu înÅ£elege că a venit timpul ca România să devină un stat modern”, a spus Băsescu în aplauzele mulÅ£imii.

ÃŽncă de la început, Băsescu a precizat că nu doreÅŸte ca toate acuzaÅ£iile sale la adresa grupului „celor 322 de parlamentari” care au votat suspendarea sa din funcÅ£ie să fie interpretate ca un atac la adresa Parlamentului ca instituÅ£ie a statului democratic. „Nu discutăm de Parlamentul României ca instituÅ£ie a statului de drept. El trebuie să fie un garant al respectării drepturilor ÅŸi bunăstrării voastre, să vă reprezinte pe fiecare dintre dumneavoastră. Cu cei 322 avem o singură problemă – vă reprezintă ei prin votul lor?” – a spus Băsescu, primind din partea susÅ£inătorilor răspunsul negativ. „”Ei cred că instituÅ£iile sunt la dispoziÅ£ia lor, nu a poporului”. Ei sunt desprinÅŸi de realităţile poporului”, a spus Băsescu. Din mulÅ£ime a început să fie scandat sloganul „Trădătorii”, însă Băsescu ÅŸi-a contrazis manifestanÅ£ii: „Nu sunt trădători – poate printre sunt unii care nu ÅŸtiu de ce au votat aÅŸa. AÅŸa le-au cerut ÅŸefii lor. ei nu au fost votaÅ£i de dumneavoastră, au fost pe o listă.”, a adăugat ÅŸeful suspendat al statului. NewsIn

Adauga un comentariu

*