Washington Post: Saddam nu a cooperat cu Al Qaeda

Cotidianul american Washington Post comentează în ediţia sa de vineri un raport secret al Departamentului Apărării, care stabileşte, pe baza interogatoriilor luate foştilor oficiali irakieni şi a documentelor confiscate după invazia din 2003, că regimul lui Saddam Hussein nu a avut legături cu Al Qaeda.

Raportul a fost declasificat, joi, la cererea preşedintelui Comitetului pentru Forţele Armate din Senat, democratul Carl Levin.

În aceeaşi zi, vicepreşedintele Dick Cheney declara la radio că Al Qaeda opera în Irak dinainte de declanşarea războiului.Conform raportului realizat de Pentagon, nu s-au putut găsi dovezi în Irak care să indice colaborarea cu Al Qaeda.

Mai mult, raportul arată că mai multe analize ale comunităţii de informaţii americane au concluzionat, încă din 2002, că între regimul irakian şi Al Qaeda nu existau legături semnificative.

Casa Albă a decis însă, în 2002, să ia în considerare doar raportul lui Douglas J. Feith, adjunct al Secretarului Apărării, în care se spunea că relaţia dintre Irak şi Al Qaeda este „matură” şi „simbiotică”, determinată de interese comune şi că există dovezi privind cooperarea acestora în 10 domenii, între care antrenament, finanţare şi logistică.Feith pretindea că Irakul a colaborat cu Al Qaeda inclusiv în organizarea atacurilor de la 11 septembrie, fapt respins în 2004 chiar de către comisia prezidenţială care a anchetat respectivele atentate.

Cooperarea dintre Irak şi Al Qaeda a fost principalul motiv, alături de armele de distrugere în masă, invocat de SUA în 2003 pentru a ataca Irakul.

Raportul Pentagonului concluzionează că noile dovezi, furnizate de interogatoriile la care au fost supuşi Saddam Hussein, Tariq Aziz (fostul ministru de externe), Mani al-Rashid al Tikriti (fost ministru al informaţiilor), Ibn al-Shaykh al-Libi (comandant Al Qaeda), precum şi documentele irakiene analizate de DIA (Agenţia de Informaţii a Armatei) arată că „nu a fost stabilită o cooperare directă” între Irak şi Al Qaeda.

Amos News

Adauga un comentariu

*