Spital de urgenta de la Onesti

“Spitalul municipal de urgenta Onesti” – aceasta va fi noua denumire a unitatii spitalicesti din municipiul de pe Trotus, care va fi aprobata in curand, prin ordin al ministrului Sanatatii.

Solicitarea de schimbare a denumirii a fost facuta de managerul interimar al spitalului, doctorul Mihail Andronic, a fost aprobata de Comitetul Director al Spitalului Onesti si a primit un aviz favorabil din partea Consiliului Local. Toata documentatia urmeaza sa ajunga la Ministerul Sanatatii prin intermediul Autoritatii de Sanatate Publica Bacau.
Odata cu schimbarea denumirii, spitalul va avea nivelul de competenta II A si va beneficia de o finantare mai buna, acesta fiind si scopul demersurilor facute la Onesti. Insa, pe langa beneficii, noile competente presupun si obligatii suplimentare. “Ca spital de urgenta, unitatea nu poate functiona fara specialisti in domeniu – a avertizat doctorul Gheorghe Ciobanu, consilier local si fost director al spitalului din Onesti. Iar pentru a atrage acesti specialisti, e nevoie de anumite facilitati, cum ar fi asigurarea unei locuinte. Am pierdut deja doi specialisti in urgente medico-chirurgicale, tocmai pentru ca nu aveau locuinta”.

Probleme vechi si grele

Beneficiile aduse de schimbarea denumirii si a competentelor nu vor rezolva problemele cu care se confrunta de ani buni spitalul din Onesti. In primul rand, unitatea e subfinantata, ca urmare a crizei prin care trece sistemul sanitar romanesc, dar nu numai. “Sistemul sanitar e intr-o continua degringolada, din 1990 si pana acum, dar exista si discriminari din partea caselor de asigurari, care nu repartizeaza banii corect – a sustinut doctorul Gheorghe Ciobanu. In plus, in spital se lucreaza in conditii stresante: medicii sunt stresati pentru ca lipsesc medicamentele, materialele sanitare si aparatura, motiv pentru care lucreaza cu improvizatii, iar pacientii sunt stresati pentru ca stau la coada la dispensar, apoi la alta coada la cabinetele medicilor specialisti si la inca o coada la farmacie”.

Sperante si la Primarie

Pe de alta parte, primarul Emil Lemnaru s-a aratat optimist in privinta viitorului spitalului din Onesti: “Suntem printre primele comunitati locale care s-au implicat in activitatea spitalului. Spre deosebire de municipiul Bacau, unde s-au alocat 7 miliarde, noi am alocat 15 miliarde anul trecut, din care s-au cheltuit 8. Trebuie sa gasim surse de finantare, pentru ca in doi-trei ani sa punem cat de cat lucrurile la punct, iar eu am convingerea ca vom reusi”.

„Pentru a atrage acesti specialisti, e nevoie de anumite facilitati, cum ar fi asigurarea unei locuinte. Am pierdut deja doi specialisti in urgente medico-chirurgicale, tocmai pentru ca nu aveau locuinta”

Gheorghe LEU

Comentarii

  1. un onestean a zis:

    Dar blocurile ANL? Sau locuintele sociale de pe Dacia? De ce nu rezolva primaria problemele de acest gen?

  2. Daca se rezolva aceasta situatie a onestenilor il felicit din toata inima pe d.l doctor il rog sa acorde mai multa grija bolnavilor cardiaci ca sunt multi tare in oras si imprejurimi,d.l dr.Sirghiuta nu mai poate face fata situatiei,sa se infiinteze la parter o urgenta pt.cardiaci sa poata primi bolnavii la orice ora din zi si noapte cu medici cardiologi tineri,dornici de aplicare a noutatilor cardio-vasculare,sa se elibereze de aici retetele pentru astfel de bolnavi sa nu mai umble in fiecare luna pe la policlinica dupa scrisoarea medicului specialist,la disdpensar la medicul de familie,apoi fuga pe la farmacii sa prinda reteta,acest stres pentru cardiaci este egal cu genocid./Multumesc!

Adauga un comentariu

*