Liber la miel, dar cu norme UE

Desi legislatia europeana este cat se poate de clara si exigenta, ANSVSA face o exceptie de dragul pastrarii si perpetuarii traditiei. Si in acest an, romanii vor putea sa-si cumpere mielul de Paste din piete daca acestea sunt verificate si autorizate din punct de vedere al respectarii igienei.
„DirecÅ£iile judetene sanitar-veterinare vor aviza functionarea unor spatii pentru sacrificare, numai pentru o perioada de 10 zile premergatoare Sarbatorilor Pascale. Spatiile respective trebuie sa indeplineasca conditiile de igiena prevazute de lege, unde sacrificarea mieilor se va face sub supraveghere sanitara veterinară”, se arată intr-un comunicat al ANSVSA. De asemenea, carnea rezultata poate fi valorificata numai pe raza judetului respectiv. Mieii achizitionaÅ£i vii din piete si targuri vor putea fi sacrificati in spatiile autorizate, iar proprietarii gospodariilor unde se vor sacrifica mieii trebuie sa anunte medicul veterinar atunci cand doreste sa sacrifice animalele si „sa predea medicului veterinar crotalia animalului sacrificat”, urmand ca produsele obtinute in urma sacrificarii mieilor să fie utilizate numai pentru consumul propriu. Conform normelor, carnea si organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara si poarta marca de sanatate. Mai mult, carnea va fi marcata cu o stampila si va informa consumatorul cu privire la tara de provenienta, codul judetului, numarul de autorizare veterinara a unitatii, numarul de identificare a medicului veterinar oficial care a efectuat inspectia carnii.

Diferente intre carcasa de miel si cea de caine

Capul de miel are dintii incisivi (dintii din fata) numai la nivelul maxilarului inferior, spre deosebire de caine, care are acesti dinti pe ambele maxilare; carnea de miel are culoare rosie-deschisa, iar cea de caine rosie-inchisa; sternul de miel (osul pieptului) are 7 sternebre, iar cel de caine are 8; osul spetei imparte spata de miel in doua parti inegale, in timp ce la caine o imparte in doua parti egale; la picioarele din spate, mielul nu are fibula; grăsimea de miel este alba, tare si sfaramicioasa, iar cea de caine este moale si untoasa; ficatul de miel are 4 lobi (portiuni), iar cel de caine are 6; rinichii de miel au forma unui bob de fasole si au culoare deschisa, cei de caine au culoare brun-rosietica, cu un desen vascular evident (ca niste stelute).
N. TURCU

Comentarii

  1. Ana Maria B. a zis:

    Da’ de ce spaniolii au liber la corida fara norme UE? Pentru ca Spania a avut puterea, taria de caracter de a se impune, de a impune conditii si de a intra in UE cum vrea si nu cum i se cere? Sunt mai bune, mai sanatoase alimentele primite din UE pline de chimicale si E-uri? Pe cand o sa vina UE sa-mi numere sarmalele din oala si sa-mi interzica sa mananc fasole facaluita? Abia am scapat de rusu si politicienii nostri, ca niste iude, ne-au vandut vestului ca sa ne faca ei legea in tara, ca sa ne pierdem identitatea si urmasii nostri sa nu mai stie de unde se trag. Duca-se UE la dracu’!

Adauga un comentariu

*