Mircea Geoană: „Noul guvern restructurat este unul de tranziÅ£ie, provizoriu”

Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat, luni, la finalul reuniunii Comitetului Executiv Naţional al partidului, că noul guvern restructurat este unul „de tranziţie, provizoriu, menit doar să administreze ţara pe o perioadă limitată de timp”.

Potrivit liderului PSD, acest guvern ar trebui să se axeze pe patru condiţii importante, şi anume: finalizarea şi implementarea programului post-aderare; îndeplinirea obligaţiilor europene, inclusiv organizarea alegerilor europarlamentare; creşterea, în acest an, a absorbţiei fondurilor comunitare până la nivelul mediu realizat de ţările care au aderat la Uniunea Europeană în valul precedent şi independenţa Justiţiei, inclusiv în calificarea tuturor cazurilor de corupţie.

Mircea Geoană a precizat că PSD nu se va asocia în actul guvernării nici la nivel teritorial. „Buna guvernare nu poate fi realizată decât de un guvern social democrat cu un guvern bazat pe „România socială”, iar acest lucru va fi făcut dup alegerile parlamentare la termen sau anticipate. (…) PSD nu va intra la nivel central sau local în nicio structură lăsat liberă de PD”, a spus Geoană.

El a precizat că PSD nu este interesat să fie asociat „sub nicio formă” cu o guvernare de dreapta, fapt pentru care social democraţii vor rămâne în opoziţie şi vor prezenta în Parlament programul legislativ propriu uni partid de stânga.

„Vom fi la fel de clari ÅŸi duri ca partid de opoziÅ£ie”, asubliniat preÅŸedintele PSD.

În ceea ce priveşte relaţia PNL cu UDMR, Geoană este de părere că premierul trebuie să îşi asumă întreaga responsabilitate a modului în care formaţiunea condusă de Marko Bela se va achita de obligaţiile sale constituţionale.

„Vom fi atenţi la modul în care premierul însuşi va veghea asupra respectării Constituţiei iar, dacă sub orice formă, extinderea portofoliilor UDMR va conduce la aplicarea principiilor acestui partid, de urmărire a unui scop autonomist pe criterii etnice, premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi Guvernul pe care îl conduce va fi direct responsabil. PSD va apela la instrumentele democratice şi parlamentare, inclusiv la moţiunea de cenzură, în condiţiile în care acest subiect nu va fi respectat cu scrupulozitate, conform Constituţiei României”, a mai spus Geoană.

Liderul PSD a precizat că la consultările de astăzi ale Comitetului Exsecutiv s-a votat în unanimitate pentru guvernul restructurat, existând doar un vot negativ şi o abţinere.

Adauga un comentariu

*