Thailanda: un elveţian condamnat la 10 ani de închisoare pentru lezmajestate

Un elveţian de 57 de ani a fost condamnat joi la 10 ani de închisoare pentru insultă şi atingere adusă demnităţii regelui Thailandei Bhumibol Adulyadej, a anunţat un judecător, relatează AFP.

Oliver Jufer, instalat în Thailanda de circa 10 ani, a fost arestat la începutul lunii decembrie în oraşul Chiang Mai (nord) în timp ce regatul sărbătorea împlinirea a 79 de ani de la naşterea lui Bhumibol, cel mai vechi monarh în exerciţiu din lume, extrem de iubit de supuşii săi.

Elveţianul, originar din Zurich şi căsătorit cu o thailandeză, a fost văzut de localnici în stare de ebrietate în timp ce dădea cu vopsea neagră pe portrete ale suveranului, a cărui imagine este apărată de legi extrem de severe.

Jufer făcea obiectul a cinci acuzaţii grave de lezmajestate şi risca pedepse totalizând 75 de ani de închisoare. El a fost condamnat la 20 de ani de închisoare însă, pentru că a mărturisit, pedeapsa i-a fost redusă la jumătate.

‘Tribunalul l-a pedepsit pentru că l-a insultat pe Rege. Este o crimă gravă ÅŸi a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru fiecare dintre cele cinci acuzaÅ£ii’, a declarat judecătorul Pitsanu Tanbuakli de la tribunalul din Chiang Mai. ‘Pentru că ÅŸi-a recunoscut faptele, tribunalul i-a redus pedeapsa cu zece ani’, a adăugat el.

Avocatul, numit de tribunal pentru a-l apăra pe Jufer, nu s-a prezentat joi, iar acuzatul nu a spus nimic, nici la intrarea în tribunal şi nici la ieşire. El are posibilitatea să facă apel.

Regele Bhumibol, cunoscut sub numele de Rama al IX-lea, este un monarh constituţional care în teorie nu are nici o putere. Însă, în fapt, el exercită o autoritate moral şi o influenţă considerabilă asupra supuşilor săi.

Imaginea lui Bhumibol, care a văzut trecând circa 20 de premieri şi lovituri de stat în 60 de ani de domnie, este supravegheată atent de palatul regal, care examinează cu lupa operele şi articolele scrise despre el, inclusiv în străinătate.

Orice insultă este asimilată unei crime de lezmajestate şi poate fi pedepsită sever, inclusiv prin închisoare.

Premierul Thaksin Shinawatra, înlăturat de la putere la 19 septembrie 2006 în urma unei lovituri de stat, este şi el acuzat că a insultat regele. El s-a refugiat în străinătate.

Adauga un comentariu

*