România pe primul loc în Europa la numărul de avorturi

Ţara noastră ocupă primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărului de avorturi înregistrate annual. Situaţia s-a îmbunătăţit însă faţă de anii trecuţi. Astfel, numărul întreruperilor de sarcină a scăzut de cinci ori, faţă de anul 1990.

„ÃŽn prezent se înregistrează anual peste 300 de mii de naÅŸteri comparativ cu numărul avorturilor care este din ce în ce mai mic, ceea ce înseamnă o evoluÅ£ie favorabilă”, a precizat medicul ginecolog Magdalena DorobanÅ£u la lansarea campaniei „Dragoste fără griji”.

Din practică a rezultat că femeile care se adreseză cabinetelor medicale pentru a-şi face un chiuretaj sunt tinere cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani. Sunt însă cazuri în care şi femeile trecute de această vârstă apelează la această metodă.

La nivel naţional peste 20 la sută dintre femei au făcut cel puţin patru avorturi. Doctorul Dorobanţu spune că numărul deceselor cauzate de această metoda de întrerupere de sarcină este destul de mic înregistrându-se 10-12 pe an. Deşi pare să fie o metodă banală din punct de vedere medical, avortul poate lăsa leziuni pe col, perforaţii şi hemoragii.

„Orice contact sexual neprotejat la 7 zile după avort poate duce la o sarcină ÅŸi în acest sens se recomandă ori o abstinenţă de două săptămâni sau folosirea unei metode contraceptive”, a mai spus Magdalena DorobanÅ£u.

Potrivit rapoartelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în România, în 2004, s-au înregistrat 883,37 de avorturi raportat la 1000 născuţi vii, ceea ce plasează ţara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană.

ÃŽn aceste condiÅ£ii SECS a demarat campania „Dragoste fără griji” care se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 15 ÅŸi 49 de ani. Programul se va derula pe parcursul unui an ÅŸi are ca scop informarea femeilor despre riscurile unui avort ÅŸi despre alternativele existente.

Adauga un comentariu

*