Ministrul justiţiei a lansat dezbaterea publică a noului Cod Penal

Proiectul Codului Penal pe care ministrului justiţiei, Monica Macovei, l-a supus vineri dezbaterii publice, prevede mai multă transparenţă în actul de justiţie, judecătorii având libertatea de a decide publicarea integrală a condamnării definitive, ca o reparaţie oferită victimei.

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a lansat vineri dezbaterea publică pe marginea noului Cod Penal, în condiţiile în care senatorii au votat intrarea în vigoare a proiectului lăsat moştenire de fostul ministru PSD al justiţiei Rodica Stănoiu.

În principiu, noul cod pare mult mai blând. El prevede micşorarea pedepselor pentru infracţiuni şi creşterea numărului infracţiunilor sancţionate cu amendă.

O noutate prevăzută în noul proiect de Cod Penal, este posibilitatea de a afişa la instanţă sau de a publica integral decizia de condamnare definitivă a unui inculpat.

Prin acestă măsură lăsată la latitudinea judecătorului se va asigura o mai bună publicitate actului de justiţie dar se va obţine şi o reparaţie mai bună pentru victimă.

Acest sistem nu este inedit pentru sistemul juridic român, el existând şi în Codul penal din 1936. Aceeaşi prevedere se regăseşte şi în legislaţia din Franţa, Italia şi Olanda.

De asemenea, au fost stabilite şi opt criterii de stabilire a pedepsei care vor fi obligatoriu motivate de către judecător.

Codul Penal propus de ministrul justiţiei a fost redactat de specialişti străini şi de către profesori universitari români şi este inspirat din legislaţia penală a mai multor state europen, cum ar fi Franţa, Italia, Portugalia, Spania, Elveţia sau Germania. După cum a precizat Monica Macovei, codul propus de predecesoarea sa PSD, Rodica Stănoiu, era inspirat exclusiv din cel dreptul francez.

Reamintim că această dezbatere a Codului Penal propus de Monica Macovei vine în contextul iminentei intrări în vigoare a Codului Penal lăsat moştenire de Rodica Stănoiu.

În ultima zi a lunii februarie, opoziţia şi-a impus voinţa în Comisia juridică a Senatului, unde a aprobat intrarea în vigoare a Codului Penal Stănoiu, care are toate şansele să fie adoptat curând şi în plen şi apoi trimis la promulgare, Senatul fiind cameră decizională. Senatorii jurişti au modificat ordonanţa de urgenţă a guvernului prin care era prorogat termenul de aplicare a Codului Penal din 2004.

Codul Stănoiu va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Adauga un comentariu

*