Guvernul a plănuit aducerea în ţară românilor care lucrează peste graniţă

Guvernul a luat astăzi unele măsuri al căror scop vizează revenirea în ţară a românilor plecaţi la muncă în străinătate. Decizia a fost luată la solicitarea primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat Camelia Spătaru, purtătorul de Cuvânt al Guvernului.

În subordinea directă a primului-ministru va fi constituit un grup de lucru interministerial, reprezentat la nivel de secretar de stat, a anunţat Purtătorul de Cuvânt al Guvernului. Acest grup de lucru va realiza si va sprijini implementarea unui set de masuri, care au scopul de a determina revenirea în ţară a muncitorilor romani plecaţi la muncă în străinătate.

Din acest Grup de lucru vor face parte reprezentanţi ai MMSSF, MTCT, MEC, MFP, MAE, MAI, Agenţia de Strategii Guvernamentale, INS, Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Grupul de lucru va colabora cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, reprezentanţi ai patronatelor, ai altor instituţii publice sau private cu relevanţă în domeniu.

La propunerea Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, Guvernul a decis astăzi o serie de direcţii de acţiune. Într-o primă faţă, va fi realizată o evaluare a situaţiei cetăţenilor români aflaţi la lucru în străinătate, pornind de la stabilirea numărului acestora, structura pe meserii, ocupaţia, condiţiile de lucru şi de locuire, informaţii despre angajatori. De asemenea, se va evalua câştigul salarial al românilor aflaţi la muncă în străinătate şi pachetul de beneficii.

Ulterior, se va realiza o analiză privind necesarul de forţă de muncă în România, detaliată pe sectoare. Sunt avute în vedere mai multe aspecte: numărul, structura pe meserii, condiţii de lucru, localizarea locurilor de muncă, salariul aproximativ. Inventarul forţei de muncă necesare, pe sectoare, poate fi făcut de ministerele care gestionează domeniile de activitate, împreună cu patronatele din aceste domenii.

O a treia direcţie de acţiune o presupune reglementarea unui sistem de stimulare a revenirii în ţară a muncitorilor români care să se refere, în principal, la salariu, pachet de beneficii, transport, prime de instalare, sistem de formare/reformare vocaţională gratuit pentru muncitori, facilităţi de creare de societăţi de construcţii, facilităţi de obţinere a atestatelor profesionale pentru cei calificaţi. Vor fi analizate posibilităţile de a angaja fonduri din programe existente.

Ultima etapă va fi demararea unei campanii de informare şi recrutare de forţă de muncă din străinătate. În acest sens, vor fi identificate şi informate familiile românilor care lucrează în străinătate despre aceste posibilităţi.

Adauga un comentariu

*