Doar 15.000 de români din Italia sunt aşteptaţi la urne pentru alegerile europarlamentare

În cadrul conferinţei organizată, marţi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Corina Vinţan, a prezentat contribuţia MAE la organizarea alegerilor europarlamentare pentru românii aflaţi peste graniţă. Aceasta a anunţat că, la scrutinul din mai 2007, la secţiile de votare care vor fi organizate în străinătate sunt aşteptaţi circa 147.000 de români. Aceştia vor putea vota pe baza paşaportului sau a cărţii de identitate.

Legat de organizrea alegerilor europarlamentare în străinătate, purtătorul de cuvânt al MAE, Corin VinÅ£an, a anunÅ£at că „conform estimărilor făcute de reprezentanÅ£ele diplomatice ale României, preconizăm că, la secÅ£iile de votare care vor fi organizate în străinătate, vor fi prezente la urne circa 147.000 persoane. Estimările s-au bazat pe mediile statistice de la alegerile din 2004 ÅŸi 2000.”

Despre numărul de secÅ£ii de de votare, VinaÅ£an a precizat că „Ministerul Afacerilor Externe va organiza 170 de secÅ£ii de votare. Lista acestora a fost transmisă Prefecturii BucureÅŸti (întrucât aceste secÅ£ii fac parte integrantă din lista celor de la Biroul Electoral al Municipiului BucureÅŸti).

La întrebarea „unde vor putea cetăţenii români să voteze în străinătate?”, ViÅ£an a răspuns că „în cadrul misiunilor diplomatice ÅŸi oficiile consulare ale României se organizează secÅ£ii de votare pentru alegătorii membri ai reprezentanÅ£ei diplomatice, familiile lor ÅŸi cetăţenii români din Å£ară sau din străinătate aflaÅ£i în Å£ara respectivă la data alegerilor.”

„Pe lângă acestea, în cazul în care există solicitări semnificative pentru participare la vot, vor fi organizate secÅ£ii/puncte de votare ÅŸi în cadrul unor consulate onorifice. De asemenea, cu acordul autorităţilor din Å£ara respectivă, vor fi organizate secÅ£ii de votare ÅŸi în alte localităţi unde comunitatea românească este reprezentată, iar amplasarea secÅ£iilor de votare urmează a fi stabilită (de ÅŸeful misiunii din Å£ara respectivă) în acord cu autorităţile locale”, a explicat VinÅ£an.

ViÅ£an a mai precizat că „SituaÅ£ii de acest gen vor fi, spre exemplu, în Spania, unde vor fi exista 12 secÅ£ii de votare (atât la misiunile diplomatice ÅŸi consulate onorifice, cât ÅŸi în alte localităţi), ÅŸi anume: Madrid (două secÅ£ii), Barcelona, Sevilla, Valencia, Castellon, Alcazar de San Juan, Alcala de Henares, Coslada, Almeria, Zaragoza, Alicante. ÃŽn Regatul Spaniei sunt aÅŸteptaÅ£i să voteze circa 10.000 de alegători”.

Despre românii prezenÅ£i în Italia la data alegerilor pentru Parlamentul European, ViÅ£an a precizat că „vor putea vota în 7 secÅ£ii: Roma, Bari, Genova, FlorenÅ£a, Treviso-Asolo, Torino, Milano. ÃŽn această Å£ară sunt aÅŸteptaÅ£i la urne circa 15.000 de români.”

Referitor la costurile necesare pentru organizarea circumscripÅ£iilor de votare din afara ţării, Corina ViÅ£an a precizat că „Pentru moment, nu avem o evaluare globală. Conform estimărilor transmise până în acest moment de majoritatea misiunilor noastre diplomatice, costurile organizării/funcÅ£ionării secÅ£iilor de votare din străinătate se vor cifra la aproximativ 205.000 euro. Cheltuielile preconizate în acest sens vor fi acoperite din fondul de rezervă al Guvernului României, care varsă în bugetele instituÅ£iilor (inclusiv bugetul MAE) sumele estimate ca necesare pentru desfăşurarea alegerilor.”

ÃŽn legătură cu existenÅ£a ÅŸi condiÅ£iile de folosire a unei urne mobile, Corin VinÅ£an a precizat că „urna mobilă urmează a fi folosită în localităţile în care există un aflux sezonier de cetăţeni români. Va exista, însă, flexibilitate în folosirea acesteia, urmând a se da curs solicitărilor care vor apărea în acest sens”.

Despre transportul buletinelor de vot, ViÅ£an a explicat că „MAE va transmite buletinele de vot ÅŸi broÅŸurile de informare prin curier diplomatic, către ambasade. Acestea vor fi preluate pe semnătură de către ÅŸeful fiecărei secÅ£ii de votare.”

Legat de statutul observatorilor ÅŸi criteriile de acreditare a acestora, VinÅ£am a declarat că „statutul de observator intern nu este conferit de Ministerul Afacerilor Externe. Singura atribuÅ£ie a MAE pe această linie este de a propune Biroului Electoral Central pentru acreditare observatori ÅŸi ziariÅŸti străini, după verificarea bonităţii acestora.”

Despre personal MAE care va fi angajat în desfăşurarea alegerilor, VinÅ£an a precizat că „de organizarea alegerilor în secÅ£iile de votare din străinătate se va ocupa personalul diplomatic acreditat în fiecare Å£ară unde acestea vor fi organizate. Pentru secÅ£iile de votare din localităţile în care România nu are reprezentanţă diplomatică vom încerca acoperirea necesarului cu personalul existent în acea Å£ară ÅŸi/sau, după caz, vor fi detaÅŸaÅ£i diplomaÅ£i din cadrul Centralei MAE. La acest moment estimăm că ar putea fi necesară trimiterea a 10-15 persoane din Centrală, dar vom avea o evaluare mai exactă pe parcurs.”

Despre cum vor putea organizaÅ£iile politice ÅŸi candidaÅ£ii să îşi promoveze programele în străinătate, Corin VinÅ£an a spus că „MAE ÅŸi misiunile României în străinătate nu vor fi implicate în campania electorală. Vor contribui doar la campania de informare privind alegerile europarlamentare, prin preluarea broÅŸurilor de informative ÅŸi facilitarea distribuirii lor în cadrul comunităţilor româneÅŸti”.

Despre prezenÅ£a la secÅ£iile de votare din străinătate a reprezentanÅ£ilor partidelor politice, alianÅ£elor politice ÅŸi electorale, purtătorul de cuvânt al MAE a precizat că acestea „pot desemna câte un reprezentant pe lângă aceste secÅ£ii de votare, aceasta revenind în sarcina partidelor politice, fără implicarea MAE”.

Vă prezenătăm câteva dintre secţiile de votare externe pentru alegerile reprezentanţilor României în Parlamentul European:

Australia: Canberra, Sydney, Melbourne

Regatul Belgiei: Bruxelles, Anvers, Liege

Canada: Ottawa, Montreal, Toronto

Regatul Danemarcei: Copenhaga, Iutlanda

Republica Elenă: Atena, Salonic, Ieraklio

Confederaţia Elveţiană: Berna, Geneva

Emiratele Arabe Unite: Abu Dhabi, Dubai

Republica Franceză: Paris, Strasbourg, Lyon, Marsilia, Nisa

Republica Federală Germania: Berlin, Bonn, Munchen

Republica Italiană: Roma, Bari, Genova, Florenţa, Treviso-Asolo, Torino, Milano

Republica Moldova: Chişinău (două secţii), Cahul, Bălţi

Republica Portugheză: Lisabona, Porto, Portimao, Almancil, insula Madeira

Federaţia Rusă: Moscova, Rostov pe Don, Sankt Petersburg

Regatul Spaniei: Madrid (două secţii), Barcelona, Sevilla, Valencia, Castellon, Alcazar de San Juan, Alcala de

Henares, Coslada, Almeria, Zaragoza, Alicante

Republica Ungară: Budapesta (două secţii), Szeged, Gyula

Statele Unite ale Americii: Washington, Chicago, Los Angeles, New York, Detroit, Cleveland, Hollywood, Portland, Atlanta, Boston, San Francisco, Philadelphia, Houston, Dallas, Bridgeport, Minneapolis, Indiana, Norfolk, Las Vegas, Salt Lake City, Seattle, Phoenix

Adauga un comentariu

*