Cazul Iovan-Bălănel s-a mutat la Curtea Constituţională

Cazul Iovan-Bălănel a fost suspendat, miercuri, de către magistraţii Curţii de Apel Craiova până când Curtea Constituţională se va pronunţa asupra excepţiei de neconstituţionalitate a unei prevederi a codului penal, transmite corespondentul ROMPRES.

Această hotărârea a fost luată după ce completul de judecată prezidat de judecătorul Aurel Ilie a admis, miercuri, cererea formulată în acest sens de avocata Mariana Ştefan, apărătorul Mihaelei Bălănel, prin care aceasta a solicitat pronunţarea Curţii Constituţionale asupra constituţionalităţii în acest caz a articolului 44 alineatul 2 indice 1 din Codul Penal şi articolului 1, punctul 128, din Legea 356/2006 pentru modificarea codului de procedură penală.

Potrivit acestor prevederi, nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare de legitimă apărare de o persoană care săvârşeşte această faptă pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane într-o locuinţă. Avocata Mariana Ştefan a afirmat că şi Bogdan Iancu se afla în legitimă apărare, nu doar Adrian Iovan, iar aceste prevederi, în acest caz, încalcă mai multe articole din Constituţia României care se referă la egalitatea în drepturi, tratatele internaţionale privind drepturile omului, accesul liber la justiţie, dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, statutul procurorilor etc.

Avocata Mihaelei Bălănel a solicitat, de asemenea, instanţei craiovene un recurs în interpretare la Curtea Europeană de Justiţie pentru a se pronunţa dacă, potrivit normelor europene, este justificată legitima apărare în cazul în care a fost săvârşit un omor pentru salvarea unor bunuri.

‘Potrivit convenÅ£iei europene, un omor nu poate fi săvârÅŸit intenÅ£ionat decât dacă cel care îl comite a recurs la acest gest pentru a-ÅŸi apăra viaÅ£a. ÃŽn acest caz nu este vorba de aÅŸa ceva. Pentru că normele de drept intern nu corespund celor de drept comunitar, în acest caz primează normele de drept comunitar’, a spus Mariana Åžtefan. Această cerere a fost însă respinsă de către Curtea de Apel Craiova.

De menÅ£ionat că dosarul în care este implicat Adrian Iovan, soÅ£ul creatoarei de modă RomaniÅ£a Iovan, a fost trimis în decembrie la Curtea de Apel Craiova după ce Curtea Supremă a admis, pe 11 decembrie, strămutarea procesului în care Mihaela Bălănel contestă NUP-ul pe care l-a primit Adrian Iovan după ce l-a împuÅŸcat mortal în cap pe Bogdan Iancu. Avocata Mariana Åžtefan a solicitat strămutarea procesului din doua motive: ea consideră ca pot exista dubii referitoare la imparÅ£ialitatea instanÅ£ei, atât timp cât la Curtea de Apel BucureÅŸti este judecător ÅŸi Georgeta Sârbu, soÅ£ia lui Cristian Sârbu, unul dintre avocaÅ£ii lui Adrian Iovan. De asemenea, avocata susÅ£ine că asupra acestui caz s-ar fi exercitat o ‘imensă presiune mediatică’, iar ‘autorul crimei din Primăverii ÅŸi soÅ£ia sa se bucura de un statut social ce vor face în continuare ca acest proces să fie prezentat insistent ÅŸi deformat în mass-media’.

Adauga un comentariu

*