Antioxidanţii nu măresc durata de viaţă, conform unui nou studiu

Vitaminele antioxidante, luate de zeci de milioane de persoane din întreaga lume în speranţa unei existenţe prelungite, nu au nici un efect asupra duratei de viaţă, conform unui studiu de mare amploare, preluat de Associated Press.

Potrivit cercetărilor, vitaminele A, E, C, beta-carotenul şi seleniul nu au nici un efect pozitiv în privinţa duratei vieţii.

Totuşi, unii experţi au precizat că oamenii nu trebuie să renunţe complet la suplimentele de vitamine, întrucât există posibilitatea ca unele dintre ele să aducă anumite beneficii sănătăţii. Alţii, în schimb, sprijină teoriile conform cărora antioxidanţii au efect numai atunci când provin din alimente naturale, nu din pastile.

Se estimează că aproximativ 160 de milioane de persoane din SUA şi Europa sunt cumpărătoare fidele ale suplimentelor de antioxidanţi. Numai anul trecut americanii au cheltuit 2,3 miliarde de dolari pe suplimentele nutritive şi vitamine.

Studiul – care a apărut în Journal of the American Medical Association – a fost condus de cercetători de la renumitul departament Cochrane, din cadrul Spitalului Universitar din Copenhaga, Danemarca.

La realizarea sa s-au avut în vedere 68 de studii anterioare efectuate asupra a 232.606 persoane, concluzia generală fiind aceea că antioxidanţii nu aduc nici un beneficiu de sănătate. Mai mult, s-a constatat că vitaminele antioxidante măresc riscul morţii: cu 4% în cazul celor care iau vitamina E, cu 7% pentru beta caroten şi cu 16% pentru vitamina A.

Până acum, se credea că antioxidanţii pot bloca efectul negativ al oxigenului asupra arterelor, cât şi procesul de deteriorare a celulelor.

Adauga un comentariu

*