Ciobanii, revoltaţi că trebuie să-şi transforme stânile în SRL-uri

Ciobanii din judeţul Covasna sunt revoltaţi că trebuie să-şi transforme stânile în SRL-uri, aşa cum cer normele europene, transmite corespondentul Rompres.

Inspectorii Direcţiei sanitar-veterinare Covasna s-au întâlnit luni, la Sfântu Gheorghe, cu primarii din judeţ pentru a le aduce la cunoştinţă faptul că ciobanii nu vor mai putea ieşi cu oile la păşunat dacă nu vor face dovada că şi-au înfiinţat câte un SRL şi dacă stânile nu vor fi autorizate sanitar-veterinar.

Primarii sunt de părere că aceste prevederi vor pune pe butuci oieritul, pentru că în vârful muntelui, ciobanii nu au nici o şansă să-şi alimenteze stânile cu apă curentă pentru a respecta normele igienico-sanitare.

Pe de altă parte, mulţi primari, printre care cei din Zăbala, Sita Băzăului şi Întorsura Buzăului, spun că şi aşa găsesc cu mare greutate şefi de stână, deoarece majoritatea au plecat la lucru în străinătate, aşa că nici nu se pune problema ţinerii unor evidenţe contabile.

‘Ciobanii nici nu vor să audă de aÅŸa ceva ÅŸi probabil că oile nu vor mai ieÅŸi la păşunat, ci vor rămâne acasă’, a declarat primarul localităţii ÃŽntorsura Buzăului, Gheorghe Baciu.

În judeţul Covasna nu există o evidenţă oficială privind numărul stânilor, dar se estimează că ar fi în jur de 80-100, a câte 1.000 de oi fiecare. Covăsnenii sunt crescători de oi din tată în fiu, dar, în ultimii ani, peste 300 de ciobani şi-au lăsat turmele cu oi şi au plecat în Sardinia unde pasc oile italienilor şi fac mozzarella. Aceştia câştigă, în funcţie de noroc, între 600 şi 800 de euro pe lună, faţă de 500-700 RON cât ar fi câştigat în ţară.

Adauga un comentariu

*