Avangarda XXII si poetul Genaru

O noua sedinta a cenaclului “Avangarda XXII” s-a desfasurat zilele acestea la Centrul International de Cultura si Arte “George Apostu”. intrunirea a mers pe trei sectiuni: o sectiune de lucru, a doua, “Portretul…” lui Ovidiu Genaru si a treia – moment folcloric cu Anton Achitei.

“Portretul poetului”

Poetul si fostul parlamentar Ovidiu Genaru a fost protagonistul rubricii “Portret in carbune aprins”. Toti care l-au creionat pe Ovidiu Genaru au marturisit fara rezerve cat il apreciaza:
“Mereu spune lucruri noi, are un demon al curiozitatii… E mereu la zi cu tot ce e nou, nu stiu cum reuseste.” (Jicu Adrian)
“Iau niste pilule…” (Ovidiu Genaru)
“Este un spectacol…imparte lumina. Iar ca scriitor, Dumnezeu are aici un cuvant greu de spus. Cuvantul acesta se cheama har. Sunt invidios pe Dumnezeul lui Ovidiu Genaru pentru ca i-a dat cam mult har.” (Ovidiu Bufnila).
“Asa cum l-am vazut facand bratari cu mare dexteritate, asa din orice cuvant reuseste sa scoata ceva care sa te intereseze.” (Petru Cimpoesu)
“Are o modestie iesita din comun, cred ca suporta foarte greu laudele din aceasta seara.” (Aurora Barcaru)
“Are o opera groaznic de mare” (Ioan Neacsu)
“Nu ma mumificati, va rog…” (Ovidiu Genaru)
“Trebuie sa va anunt cu toata seriozitatea ca Ovidiu Genaru are si umor” (Vasile Craita-Mandra)
“Care om nu se simte bine cand e vorbit de bine in fata…Nu ma simt bine cand se exagereaza despre cine sunt si ce mare lucru oi fi facut. Abia imi amintesc ca am scris ce am scris. Din ce in ce mai greu imi dau seama ce e poezia, nu mai citesc beletristica, mai mult sociologie, memorii, dintr-un fel de hiperluciditate, sa vad ce se intampla cu lumea, cum functioneaza pentru ca nestiind cum, am inceput sa scriu fictiune. ” (Ovidiu Genaru)

Partea de “laborator”

Mai ca iti vine sa te apuci de scris versuri cu un asa cenaclu bacauan. Inspiratie sa fie, ca de critici nu vei duce lipsa. N-a dus lipsa nici Tincuta Horonceanu Bernevic
(laureata a celei de-a doua editii a Festivalului National de Poezie “Avangarda XXII”), ale carei poeme, citite in prima parte a cenaclului, au fost contrate destul de aspru de Petru Postelnicu, Gheorghe Chitimus sau Petru Cimpoesu. Acestia nu s-au dat dupa cires, catalogand unele texte drept “rateuri”: “Uneori poemul devine prea incalcit… Desi poezia izvoraste din traire, multa durere, devine chiar ludica sau putin hilara in unele versuri. Sunt si multe clisee poetice in poezia ei”. Singurii care au simpatizat cu poeziile lecturate, in spirit de incurajare, a fost Aurora Barcaru, Ioan Viziteu si Ovidiu Bufnila. Important este ca indiferent de ce spun unii sau altii, cel care scrie (Tincuta Horonceanu Bernevic in cazul de fata) sa faca fata criticilor, sa creeze mai departe si sa evolueze. La fel se asteapta si de la cenaclul propriu-zis, sa evolueze de la o sedinta la alta cu poezie mai buna “in direct”. Asa ca…NEXT.
AIDA PULPAN

Adauga un comentariu

*