Obţinerea dreptului de muncă în Marea Britanie pentru lucrătorii calificaţi

Departamentul pentru Muncă în Străinătate precizează într-un comunicat de presă că lucrătorii calificaţi pot muncii în Marea Britanie în baza unei autorizaţii de angajare, obţinută în urma parcurgerii mai multor etape.

Firma angajatoare trebuie să solicite Home Office permisiunea de a angaja un anumit cetăţean român, demonstrând că a făcut publicitate locului de muncă respectiv şi justificând totodată de ce preferă o persoană din România unui cetăţean britanic.

Ulterior, în cazul acceptului Home Office pentru angajarea unui lucrător din România, persoana în cauză trebuie să depună un alt dosar la Home Office (Centrul de la Sheffield), angajatorul informându-l cu privire la documentele ce trebuie anexate. Autorizaţia de muncă ce i se acordă este limitată la angajatorul respectiv şi la slujba respectivă.

În cazul în care se doreşte schimbarea angajatorului sau a locului de muncă, este necesară reluarea întregului proces. Procesul durează, în medie, 25 zile lucrătoare, timp în care solicitantul nu poate începe lucrul.

În Marea Britanie, instituţia care se ocupă de procesarea aplicaţiilor de muncă/rezideţă este Home Office (Centrul de procesare a aplicaţiilor de muncă/rezidenţă în Marea Britanie al Ministerului de interne britanic), situat la Sheffield.

Procesarea solicitărilor cetăţenilor români este un proces în patru etape, care cuprinde: înregistrarea solicitării şi introducerea datelor solicitantului în baza de date a Home Office; analizarea solicitării; întocmirea certificatului/autorizaţiei specifice, în caz de aviz favorabil; transmiterea către solicitant a răspunsului Home Office şi a certificatului/autorizaţiei specifice, în cazul răspunsului favorabil.

Adauga un comentariu

*