Monumentul cepei din Romania

În comuna sălăjeană Pericei urmează să fie ridicat primul monument dedicat cepei din ţară, informează corespondentul ROMPRES.

Localitatea Pericei şi celelalte sate ale comunei au o tradiţie îndelungată în cultivarea cepei, iar ideea ridicării monumentului aparţine unui întreprinzător din Oradea, Alexandru Tătar, originar din comuna sălăjeană.

Primarul comunei Pericei, Bonczidai Csaba, a declarat, marţi, că monumentul ar urma să fie inaugurat în luna august, când în localitate va avea loc un festival al cepei, prima manifestare de acest fel din zonă. Monumentul, care urmează să fie realizat de sculptorul Cornel Durgheu, va avea 5-6 metri înălţime şi va fi construit din tablă de cupru sau din piatră. El va reprezenta o ceapă imensă cu trei şiraguri de ceapă, iar pe soclu va fi postată o inscripţie trilingvă, în română, maghiară şi engleză.

Primarul Bonczidai Csaba spune că în timpul ediţiei din acest an a festivalului cepei, locuitorii comunei şi-au propus să împletească o cunună de ceapă lungă de doi kilometri, cunună cu care doresc să intre în Cartea Recordurilor. Primarul spune că prin aceste acţiuni şi manifestări doreşte să scoată în evidenţă comuna, în ideea atragerii de investitori în zonă, iar pe de altă parte, doreşte să promoveze produsele agricole din zonă, în special ceapa, ca produse de calitate pentru piaţa europeană.

Adauga un comentariu

*