Rata şomajului a crescut la 5,4 la sută în ianuarie

Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 5,4 la sută în luna ianuarie 2007, cu 0,2 puncte procentuale mai mare faţă de luna anterioară, dar în scădere cu 0,8 puncte procentuale faţă de luna ianuarie 2006 (când a fost de 6,2 la sută), conform statisticilor operaţionale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă /ANOFM/.

Numărul total de şomeri a fost în ianuarie de 477.309 persoane, cu 16.814 persoane mai mult faţă de luna precedentă.

Din totalul şomerilor înregistraţi, 174.773 au fost şomeri indemnizaţi şi 302.536 neindemnizaţi. Atât numărul şomerilor indemnizaţi, cât şi cel al şomerilor neindemnizaţi, au crescut faţă de luna anterioară cu 7.940 persoane, respectiv cu 8.874 persoane.

Ponderea şomerilor neindemnizaţi în numarul total al şomerilor a rămas ridicată (63,4 la sută), chiar dacă aceasta s-a diminuat cu 0,4 puncte procentuale comparativ cu luna decembrie a anului 2006.

ÃŽn luna ianuarie 2007, comparativ cu luna precedentă, rata ÅŸomajului la bărbaÅ£i a crescut cu 0,3 puncte procentuale, ajungând la ÅŸase la sută (plus 14.498 persoane), în timp ce rata ÅŸomajului în rândul femeilor a rămas constantă – 4,6 la sută.

La nivel teritorial, 33 de judeÅ£e s-au confruntat cu creÅŸteri ale numărului ÅŸomerilor înregistraÅ£i. Cele mai importante creÅŸteri, de peste 1.000 persoane, s-au înregistrat în trei judeÅ£e, MehedinÅ£i – 1.754 persoane, CaraÅŸ Severin – 1.641 persoane ÅŸi MaramureÅŸ – 1.401 persoane.

ÃŽn nouă judeÅ£e ÅŸi municipiul BucureÅŸti, numărul total de ÅŸomeri a scăzut comparativ cu luna anterioară, cele mai importante scăderi înregistrându-se în judeÅ£ele Vaslui – 1.401 persoane, Gorj – 778 persoane.

Rata şomajului a înregistrat creşteri în 31 judete, cele mai mari, de 1,2 si 1,4 puncte procentuale, fiind în judeţele Caraş Severin, respectiv Mehedinţi, ca urmare directă a scăderii activităţii din agricultură şi construcţii, pe fondul caracterului sezonier al acestor domenii, precum şi a revenirii în şomaj a unui număr relativ ridicat de persoane din programele de ocupare temporară.

În judeţul Maramureş, creşterea şomajului a fost influenţată de concedierile colective efectuate de compania REMIN SA Baia Mare. Conform programului de concediere colectivă, numărul persoanelor care vot fi disponibilizate este de 2.540, dintre acestea 2.300 persoane înregistrându-se în evidenţa AJOFM Maramureş.

Scăderi ale ratei ÅŸomajului, de mică amploare, s-au înregistrat în trei judeÅ£e – Gorj, Sălaj ÅŸi Vaslui, iar în opt judeÅ£e rata ÅŸomajului a fost constantă, comparativ cu luna anterioară.

ÃŽn cursul lunii ianuarie, două judeÅ£e au trecut pragul de 10 la sută al nivelului ratei ÅŸomajului înregistrat, MehedinÅ£i – 10,5 la sută ÅŸi Vaslui – 10,4 la sută. Nivelul minim al ratei ÅŸomajului – doi la sută – se înregistrează în judeÅ£ul Ilfov.

Potrivit ANOFM, evoluţia fenomenului şomaj în ultimii şapte ani este caracterizată de o valoare de început de 12,3 la sută, în ianuarie 2000, creştere semnificativă de peste cinci procente comparativ cu anul 1997 (şapte la sută) şi o scădere de 6,1 respectiv 6,9 puncte procentuale în ultimii doi ani.

‘S-ar putea spune că perioada de vârf a proceselor de privatizare ÅŸi restructurare a economiei a fost depăşită. Nivelul ratei ÅŸomajului din ultimii doi ani demonstrează că ÅŸomajul înregistrat s-a stabilizat pe fondul evoluÅ£iei pozitive a economiei româneÅŸti’, consideră experÅ£ii ANOFM.ROMPRES

Adauga un comentariu

*