Problemele invatamantului bacauan

Lipsa microbuzelor, a cadrelor didactice calificate precum si situatia precara a grupurilor sanitare constituie problemele acute ale invatamantului bacauan, potrivit profesoarei Nicoleta Neagu, inspector general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ).

‘Lipsa a peste 20 de microbuze necesare transportului elevilor din localitati rurale aflate la distante de cel putin 5-6 kilometri de cea mai apropiata scoala face ca mai bine de 250 de elevi din invatamantul primar sau gimnazial sa fie nevoiti sa parcurga, in fiecare zi, peste zece kilometri pe jos sau in carute”, a spus inspectorul.

O situatie speciala se inregistreaza in comuna Livezi, unde conducerea primariei nu a dat acceptul utilizarii unui microbuz primit recent in dotare de a se deplasa intr-un sat spre care nu exista un drum modernizat.

Oficiali din ISJ Bacau spun ca desi in prezent, problemele legate de incalzirea celor 1.009 unitati de invatamant din judet, precum si cele privind manualele scolare sunt 99% rezolvate, in schimb, calitatea actului de invatamant ‘are de suferit’, deoarece 465 de cadre didactice din cele 8.057 care lucreaza scolile bacauane nu sunt calificate. Pentru acestea, toate angajate in mediul rural, s-au initiat cursuri de pregatire, prin Casa corpului didactic, acreditate de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

‘La aceasta data nu exista nici un post didactic neocupat’, a spus inspectorul general adjunct Nicoleta Neagu.

Oficialii ISJ Bacau afirma ca in curand va fi definitivata lista scolilor care urmeaza sa se desfiinteze sau carora li se va restrange activitatea, din cauza scaderii numarului de elevi sau a starii de degradare unitatilor de invatamant, care nu mai pot fi renovate sau modernizate.

La aceasta data nu exista nici o cerere formulata pentru infiintarea de noi scoli sau gradinite particulare, in afara celor 19 unitati de invatamant particulare existente in judetul Bacau.

Potrivit unor reprezentanti ai Autoritatii pentru Sanatate Publica Bacau, o mare problema cu care se confrunta peste 50% dintre unitatile de invatamant bacauane o constituie acordarea acreditarilor sanitare de functionare in concordanta cu normele europene. Situatia, generata de starea grupurilor sanitare, cu instalatii invechite sau amplasate in curtile scolilor, este cunoscuta la nivelul autoritatilor judetene, care sustin ca se intreprind masuri pentru remedierea acestora.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*