Fondul social al gazelor gata în aprilie

Guvernul va semna, în luna aprile, cu companiile din sectorul energetic acordul referitor la plata unei contribuţii, trimestriale, pe o perioadă de trei ani, într-un fond destinat subvenţionării facturilor familiilor cu venituri reduse, a declarat, duminică, ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu.

„Deocamdată stabilim cine vor fi plătitorii, cui ne adresăm. ÃŽn mod cert vor fi cei care exploatează resurse”, a declarat Vlădescu, într-un interviu acordat agenÅ£iei NewsIn.

Potrivit lui Vlădescu, va fi vorba despre o contribuÅ£ie benevolă din partea companiilor, iar negocierilor vor Å£ine cont atât de interesul statului – menÅ£inerea preÅ£ului la componentele energetice pentru persoanele cu venituri reduse – , cât ÅŸi de cele ale firmelor indiferent că vor fi de stat sau cu capital privat.

„Nu este o taxă fixă clară pe produse. De aceea va fi o negociere cu companiile. Interesul statului este să menÅ£ină preÅ£ul la componentele energetice, ca oamenii să aibă asigurată încălzirea fără să plătească mai mult. Va fi un mixt pentru că unele persoane folosesc gaze naturale, altele energie termică, iar unele energie electrică”, a spus Vlădescu.

Ministrul finanţelor a afirmat că există acordul de principiu al tuturor companiilor de a contribui la acest fond de solidaritate.

ÃŽn privinÅ£a modalităţilor de aplicare a subvenÅ£iilor, Vlădescu a spus că se va prefera subveÅ£ionarea cetăţeanului ÅŸi nu cea directă către centrale. „Poate i se va plăti cetăţeanului o cotă din factură. Nu cred că vor primi banii direct, pentru că noi trebuie să ne asigurăm că omul primeÅŸte energie ÅŸi nu bani”, a explicat Vlădescu.

ContribuÅ£ia companiilor ar putea fi trimestrială ÅŸi pe o perioadă de trei ani. „Cred că vom aplica un sistem trimestrial, mie mi se pare echilibrat. Iar în privinÅ£a perioadei, eu voi propune trei ani. TotuÅŸi, nu poÅ£i să le ceri o taxă care va duce la dispariÅ£ia profitului sau care le va afecta poziÅ£ia pe pieÅ£ele de capital”, a declarat ministrul finanÅ£elor.

De asemnea, Vlădescu a explicat că acordul va fi semnat numai după ce Autoritatea Naţională de Reglementare din Domeniul Gazelor Naturale va afişa, la 1 martie, calendarul majorărilor preţurilor la gaze naturale.

„Sper ca în aprilie să avem un acord. Fiind o contribuÅ£ie benevolă, le vom face o cerere de ofertă. Ei vor găsi un limbaj tehnic pentru a evita să vină cu propunerea ÅŸi, până la urmă, cred că tot noi le vom face o propunere”, a conchis Vlădescu.

Comisia pentru Fondul social al gazelor este formată din ministrul economiei şi comerţului, Varujan Vosganian, ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu, ministrul muncii, solidarităţii sociale şi familiei, Gheorghe Barbu, şi preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Atanasiu.

În urma scandalului declanşat de scumpirea neplanificată a gazelor din 11 noiembrie, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Traian Băsescu au concluzionat că soluţia atenuării impactului creşterii preţului la gaze ar fi contribuţia Petrom la un Fond social. Premierul spunea că societăţile care înregistrează cifre de afaceri considerabile şi profituri consistente trebuie să-şi arate responsabilitatea socială faţă de consumatori. El adăuga că trebuie găsită o formulă prin care scumpirile gazelor să fie preluate prin sume alocate de companii în aşa fel încât să se micşoreze presiunea pe consumator.

OMV a anunţat deja că este decisă să contribuie prin intermediul Petrom la fondul social destinat compensării facturilor la gaze ale populaţiei cu venituri mici.

La rândul său, preşedintele României, Traian Băsescu, arăta că fondul de ajutorare pentru populaţie prin care OMV-Petrom va contribui la diminuarea efectelor sociale negative ale creşterii preţurilor la gazele naturale este o contribuţie voluntară. Şeful statului arăta că orice societate petrolieră are momente când, datorită conjucturii pieţei, are profituri foarte mari şi că în aceste cazuri ori compania contribuie la fondul social, ori statul introduce o lege pentru impozitarea excedentului de profit.

Adauga un comentariu

*