Basescu si-a amintit ca stia de romanii din Irak

Traian Basescu a precizat joi, intr-o declaratie publica, faptul ca a facut o confuzie miercuri, cand a afirmat ca nu stie despre cazul celor doi romani retinuti din luna octombrie in Irak. Seful statului si-a cerut scuze pentru greseala facuta si a recunoscut ca Ministerul de Externe l-a informat despre caz pe 13 noiembrie 2006.

Presedintele si-a amintit ca a fost informat

„Ieri, in timp ce lucram la discursul pentru Parlamentul European, am fost informat ca ziaristii intreaba despre doi cetateni rapiti in Irak. Nu aveam informatia, l-am invitat pe ministrul de Externe care mi-a spus ca este vorba de doi cetateni care au fost retinuti pentru ca au facut poze intr-o baza militara americana din Irak.

In acel moment n-am facut legatura cu evenimentele care imi fusesera raportate de data de 13 noiembrie 2006, legat de cetateni care au fost retinuti de Politia Militara in Irak. A fost o confuzie generata de faptul ca eram concentrat pe definitivarea discursului, dar am cerut ca seara, la sosire, sa mi se faca o informare”, a declarat Basescu la ora 14.00.

„Rostul acestei declaratii este sa indrept confuzia pe care am facut-o ieri. Abia aseara am realizat ca e vorba de cei doi cetateni despre care am fost informat de MAE inca din data de 13 noiembrie”, sustine Basescu.

El a adaugat ca a declansat demersurile necesare pentru a afla „erau implicati intr-o operatiune de spionaj sau pur si simplu a fost un incident, pentru ca muncitorii lucrau in acea baza intr-o linie de imbuteliere apa minerala”.

„Regret confuzia pe care am facut-o ieri, nefiind concentrat pe informatia pe care am primit-o, generata oarecum si de confuzia generata de rapiri”, si-a incheiat presedintele declaratia.

Traian Basescu declarase miercuri, la Bruxelles, ca a aflat abia in cursul diminetii despre situatia celor doi romani.

Tariceanu iar n-a primit informare

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, cu mai putin de o ora inainte de declaratia de joi a sefului statului, ca nu a primit nici un fel de informare legata de retinerea romanilor angajati in Irak.

„Informatiile in legatura cu cei doi cetateni retinuti in Irak le-am aflat ieri ca si dumneavoastra din presa. Am verificat daca au existat la mine la cabinet informatii despre acest subiect. Din pacate nu au ajuns informatii pe acest subiect”, a afirmat Tariceanu la conferinta de presa de dupa intalnirea cu omologul sau francez Dominique de Villepin.

El spune ca a primit joi detalii din partea SIE si ca inca asteapta o analiza completa in legatura cu acest subiect.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*