Oligarhi rusi cu interese la Rafo

Miscarile magnatului Oleg Deripaska si ale lui Mihail Cernoi, „omul de la RAFO”, se afla sub lupa SRI.Serviciile de informatii au monitorizat, in ultimii doi ani, implicarea oligarhului Mihail Cernoi, ai carui oameni controleaza si RAFO Onesti in industria aluminiului din Romania.

Astfel, ofiterii de informatii au identificat legaturile de afaceri ale lui Cernoi cu alti magnati din spatiul ex-sovietic, Vitali Machitski si Oleg Deripaska.

Potrivit unei note SRI din 2006 referitoare la fratii Mihail si Lev Cernoi, a existat o tentativa de preluare a intregii industrii a aluminiului de catre grupul Ruskii Aluminii (Rusal), controlat de Deripaska. Acesta este ruda cu Boris Eltan, fostul presedinte al Federatiei Ruse, si a facut afaceri cu Mihail Cernoi, ambii fiind veterani ai „razboaielor aluminiului” din anii a€˜90, soldate cu fraude si asasinate de tip mafiot.

„Pe teritoriul Romaniei, () exista reprezentanti ai grupurilor economice ce apartin sau au legaturi cu fratii Cernoi, care au dezvoltat sau incearca sa dezvolte afaceri in Romania”, se arata in nota.

E nominalizat grupul RINKO, proprietarul casei de comert Marco din Statele Unite, care, la randul ei, controleaza „perlele” industriei romanesti de aluminiu: ALRO Slatina, ALPROM Slatina si ALUM Tulcea. Grupul RINKO este patronat de un alt oligarh, Vitali Machitski (52 de ani).

Practic, Cernoi are interese intr-o ampla operatiune de preluare a intreprinderilor romanesti din industria de profil. Ofiterii SRI semnalau, anul trecut, intentia Rusal de a prelua firmele din Slatina si Tulcea.

„Personaj al crimei organizate”

„Personaj important al crimei organizate ruso-israeliene”, Cernoi a profitat de situatia politico-economica din Rusia anilor a€˜90. Atunci, milioane de tone de aluminiu de provenienta ruseasca au inundat piata mondiala, potrivit documentului. Cernoi a preluat de la stat combinate din fosta URSS, prin compania sa, Trans World Ltd.

INTERESUL OLIGARHULUI

„Triada” Machitski-Deripaska-Cernoi

Presa a dezvaluit, in 2005, ca Machitski vrea sa-i vanda lui Deripaska intreprinderile de aluminiu din Romania, aceasta fiind strategia grupului RINKO. Practic, Cernoi, fostul partener lui Deripaska, ar deveni astfel unul dintre potentialii beneficiari ai preluarii in bloc a industriei romanesti de laminate. Interesele lui Deripaska sunt insa mai vechi.

Declansata la sfarsitul anilor a€˜90, privatizarea industriei de aluminiu din Romania urma sa-l aiba ca actor principal pe nepotul lui Eltan. Grupul sau, Rusal, s-a retras insa de la privatizarea ALRO, cumparand doar combinatul ALRO din Oradea.

Acesta era controlat, in 2002, prin Dilcor International, un off-shore din Insulele Virgine, al carui nume aparea intr-o ancheta a politiei din Liechtenstein cu privire la legaturile dintre Deripaska, Cernoi si Iskander Mahmudov (personaj prezent si in afacerea RAFO).

Peste toate acestea, in noiembrie 2006, Cernoi a revendicat in justitie 20 la suta din Rusal, afirmand ca detine aceste actiuni (peste 3 miliarde de euro) pe numele lui Deripaska.

Mult-ravnita firma din Slatina face profit si din importurile de gaz de la Gazprom. In Romania, o firma controlata de ravnita societate ALRO intermediaza importurile de gaz din Rusia. Astfel, partenerul Gazprom (firma prin care se semneaza contractele de livrare a gazului) este compania Conef SA, controlata de aceiasi oameni de afaceri de la ALRO.

Adica de grupul Marco, al magnatului Vitali Machitski, care detine 99,97a din Conef prin compania din Slatina. Altfel spus, cel care aduce gaze in Romania este grupul Marco, in spatele caruia sta Machitski.

Faimosul disident rus Vladimir Bukovski a pus semnul de egalitate intre Gazprom si KGB, referindu-se la cohorta de manageri proveniti din structurile de decizie ale defunctei URSS.

Conef SA intermediaza in Romania aproape jumatate din cantitatea totala de gaze pe care Gazprom o livreaza tarii noastre. In 2005, Conef a adus pe plaiurile mioritice 1,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc. Acordul semnat de firma inregistrata in Romania cu Gazprom este valabil timp de 25 de ani si confera Conef o pozitie dominanta pe piata distributiei.

Pionul conservator

Totodata, in Romania, Conef a dezvoltat o vasta suveica de firma, participand direct in alte societati. Unul dintre pionii grupului rusesc este Dan Victor Alesandru, fost secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului (MEC) pana in august 2005. Alesandru fusese numit in functie din partea Partidului Conservator condus de Dan Voiculescu, din care face parte si fostul ministru Codrut Seres.

Implicat in mai multe scandaluri cu bani publici, Dan Victor Alesandru este acum administratorul firmei Conef Gaz, controlata in proportie de 70a de compania-mama, Conef SA. Interesele rusilor de la Conef graviteaza si in zona IMGB, fostul colos industrial ceausist. Scopul: fabricarea usilor de aluminiu.

La randul sau, Romplumb SA Baia Mare, cel mai mare producator autohton de plumb primar, a fost luat in vizor de oamenii lui Machitski. Conef a preluat un pachet minoritar (2,49a) in Romplumb, fiind asociat direct cu statul roman, prin MEC, care este inca actionar majoritar.

AFACEREA RAFO

Umbra lui Mihail Cernoi la Onesti

In aceeasi nota SRI, se arata ca Cernoi era interesat sa investeasca in Romania sume importante de bani, „in special prin achizitionarea unor agenti economici reprezentativi din domeniul industriei petrochimice”.

O investigatie privind implicarea lui Cernoi in afacerea RAFO a fost declansata, in secret, de autoritatile romane, scria „Financial Times” (FT) la sfarsitul anului trecut. Printre actionarii care s-au perindat pe la rafinaria din Onesti se afla fosti asociati ai oligarhului Cernoi.

Unii oficiali romani sunt convinsi ca in spatele oamenilor de afaceri de la RAFO se afla Cernoi, care insa a negat, consemna FT. El spunea doar ca a cumparat, in 2005, o parte din datoriile RAFO, dar i le-a vandut fostului sau asociat, Yacov Goldovski.

Primiti la Stolojan

Anul trecut, afaceristii de la RAFO au fost primiti la Cotroceni de Theodor Stolojan. Intalnirea a avut loc pe 14 martie si a fost urmata de o scrisoare semnata de reprezentantii Calder-A International B.V. (actionari RAFO), Ofer Kerzner si Uri Bider. Solicitarea Calder era de a demara o serie de proceduri in urma carora ar fi obtinut controlul total asupra afacerii si o reducere a datoriilor rafinariei la stat.

In scrisoare, afaceristii ii cereau lui Stolojan sa-i ajute pentru „finalizarea procedurii cu AVAS” Bider si Kerzner se refereau la stingerea unei datorii (7 milioane de euro) pe care RAFO o avea la AVAS.

RAFO e detinuta de Petrochemical Holding, o companie austriaca in care are interese Goldovski. Datoria la AVAS a fost platita, dar ramane in negociere cea catre Fiscul roman (peste 250 de milioane de euro). Atat Goldovski, cat si Bider sunt oameni de afaceri controversati din spatiul ex-sovietic.

TINTELE LUI BASESCU

„Mai eficienti decat Armata Rosie”

De la preluarea mandatului de presedinte, Traian Basescu a avertizat de mai multe ori asupra expansiunii rusesti in Romania. Tinta sa favorita din ultimul timp a fost colosul energetic Gazprom.

„Gazprom este mai eficient decat Armata Rosie in a demonstra dependenta Europei de resursele rusesti”, spunea, anul trecut, presedintele. O alta afirmatie a sa care a starnit rumoare a fost aceea ca Gazprom cumpara actiuni OMV in secret, ceea ce ar crea pericolul ca Petrom sa ajunga sub control rusesc. „Nu dorim sa fim controlati de Rusia”, mai declara, recent, Basescu, intr-un interviu.

Adauga un comentariu

*