Onestenii s-au distrat la trecerea dintre ani

Peste 10.000 de onesteni au iesit pe strazile municipiului pe data de 31 decembrie, atat dimineata, la festivitatile organizate in fata Primariei, cat si in noaptea dintre ani, la focul de artificii din zona Hotelului Trotus.

Prima dintre manifestari, organizata de Primaria Onesti, in colaborare cu Casa de Cultura a municipiului, a inceput inca de la orele 8 si a durat mai bine de 4 ore. Pe scena amplasata in fata Primariei au evoluat zeci de trupe de colindatori, care au prezentat inclusiv traditionalele dansuri cu ursi si capre. Programul artistic a fost coordonat de Casa de Cultura, care a asigurat si sonorizarea, iar spectacolul a fost prezentat de Puiu Cretu, unul dintre membrii grupului de umor VOX. In afara de colindatori, au fost prezenti circa 2.000 de onesteni, ca spectatori, carora Primaria le-a oferit si mici cadouri.

Spectacol de lumini in noaptea de Revelion

Platoul dintre Hotelul Trotus, Casa de Cultura si Catedrala Ortodoxa s-a umplut de lume in noaptea de Revelion. Cei aproximativ 10.000 de onesteni nu au incaput toti in mica piata din zona hotelului; multi dintre ei s-au postat pe dealurile din zona BCR, iar altii au ramas blocati pe Bulevardul Republicii, pana in zona “Gheuri”, de unde nu au mai putut inainta.
Focul de artificii a inceput, ca si in anii trecuti, cu perdeaua de flacari albe de pe Hotelul Trotus. Debutul, focul care a cuprins ultimele etaje ale hotelului, a fost mai spectaculos decat in anii din urma, insa perdeaua de flacari, intinsa pana la parterul cladirii, a fost mai scurta ca durata si ca intensitate.
Focul propriu-zis de artificii a inceput cu doar cateva minute inainte de miezul noptii si a durat aproape 30 de minute. Au fost si cateva tipuri noi de artificii, cu forme si culori deosebite, dar au fost pastrate si modelele mai vechi, folosite in anii trecuti. Diversitatea de forme si culori au facut ca focul de artificii din acest an sa fie mult mai atractiv fata de cel de anul trecut. In plus, onestenii s-au putut bucura mai mult de spectacolul de lumini, ca urmare a interdictiei de folosire a petardelor si pocnitorilor de catre persoanele neautorizate. Cu exceptia catorva pustani, nimeni nu a mai aruncat pocnitori la intamplare si, spre deosebire de anii trecuti, nu s-au mai semnalat incidente din acest punct de vedere si nu s-au mai inregistrat raniri din cauza pocnitorilor. Numerosi politisti s-au aflat printre spectatori, dar si populatia a reactionat pozitiv fata de folosirea neautorizata a petardelor si pocnitorilor: cei cativa pustani care au incercat sa arunce cu pocnitori au fost pusi pe fuga de onestenii prezenti la manifestare.

Cu cioburi si cu magarul in UE

In schimb, fata de anii trecuti, a crescut numarul de sticle sparte in noaptea de Revelion. Unii nu au spart doar sticlele de sampanie, ci si paharele pe care le-au adus special pentru a le tranti de pamant la trecerea dintre ani, pentru a le purta mai mult noroc in 2007. Un moment hazliu a avut loc chiar la terminarea focului de artificii, cand pe platoul de langa hotel a aparut o trupa de plugari, dotati nu numai cu masti, tobe sau costume traditionale, ci si cu un plug in miniatura, tractat nu de boi, ci de un magarus. Desi a fost mult zgomot in zona, magarusul nu parea speriat, ci statea linistit, asteptand sa traga plugul, de care era prinsa o placuta metalica pe care a fost inscriptionat textul “UE 2007”. In jurul orei 1, platoul din fata Casei de Cultura s-a golit aproape in totalitate, in urma oamenilor ramanand doar cioburile de sticle si pahare sparte, ca semn al norocului pe care si-l doresc onestenii in noul an.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*