Pentru a nu suferi, porcii vor fi curentaţi înainte de înjunghiere

Începând cu anul 2007 porcii din bătătura românilor nu vor mai putea fi sacrificaţi după metoda tradiţională, adică cu cuţitul.

De la 1 ianuarie 2007 va intra în vigoare o normă potrivit căreia sacrificarea porcilor, ovinelor ÅŸi bovinelor va trebui realizată cu ajutorul asomatorului. Deocamdată nu s-a stabilit dacă cel care vine cu asomatorul, în speţă medicul veterinar, va fi plătit pentru această „operaÅ£iune”, transmite corespondentul AMOS News.

Astfel, badea Gheorghe ori nenea Ion, îl va putea tăia pe „Ghiţă” numai după o prealabilă „asomare”. Asomarea este o metodă prin care se foloseÅŸte un aparat electric care elimină durerea animalului înainte de sacrificare, pentru a-i asigura o bunăstare înainte de tăiere.

Asomatorul este un aparat electric care „amorÅ£eÅŸte” animalul pentru ca ulterior să fie sacrificat. Fiecare circumscripÅ£ie veterinară va fi dotată cu astfel de asomatoare, iar cetăţenii vor trebui să apeleze la medicul veterinar care va efectua asomarea animalului ce urmează să fie sacrificat.

Mai mult asomarea este o procedură obligatorie nu numai în cazul sacrificării porcinelor, ci şi la sacrificarea ovinelor, bovinelor şi altor animale. Asomarea este deja aplicată în exploataţiile zootehnice, iar de la 1 ianuarie 2007 va trebui aplicată şi în gospodării.

Adauga un comentariu

*