Principalele întrebări în cazul Litvinenko

Fostul spion rus Aleksandr Litvinenko, un opozant vehement al preşedintelui Vladimir Putin, a murit, joi, la spitalul din Londra unde fusese internat pentru o posibilă otrăvire, dar o serie de întrebări au rămas fără răspuns, informează The Independent în ediţia sa electronică.

CINE L-A UCIS?

Fostul spion rus ÅŸi susÅ£inătorii acestuia l-au acuzat pe preÅŸedintele Vladimir Putin că ar fi orchestrat asasinatul. AceÅŸtia sunt de părere că agenÅ£ii Kremlinului l-au otrăvit pe Litvinenko, un critic vehement al regimului de la Moscova, pentru a-l reduce la tăcere. „V-aÅ£i dovedit a fi la fel de barabar ÅŸi de nemilos pe cât susÅ£in cei mai aspri critici ai dumneavoastră că sunteÅ£i”, a scris fostul spion rus într-un mesaj citit vineri, după moartea sa, de purtătorul de cuvânt ÅŸi prietenul său Alex Goldfarb.

Putin a negat aceste acuzaÅ£ii ÅŸi a declarat, vineri, că nu există nicio dovadă a faptului că moartea lui Litvinenko ar fi fost „violentă”.

ALÅ¢I POSIBILI SUSPECÅ¢I

Litvinenko, un fost spion şi un critic al preşedintelui rus, şi-a atras probabil un număr considerabil de duşmani, deşi, în cazul în care a fost ucis, asasinul său ar fi avut nevoie de acces la o sursă radioactivă. Una din variante este că un element rebel din cadrul serviciului rus de informaţii sau din lumea interlopă ar fi responsabil pentru această crimă.

CUM A MURIT?

Fostul spion rus a murit din cauza unei intoxicări cu o doză mare dintr-un element radioactiv, potrivit Agenţiei britanice de protecţie a sănătăţii. O cantitate semnificativă de radiaţii alfa, provenite de la poloniu 210, a fost detectată în urina sa, la numai câteva ore înainte de decesul acestuia.

OTRAVA A FOST GÄ‚SITÄ‚ ÅžI ÃŽN ALTÄ‚ PARTE?

Poliţia a descoperit urme de poloniu 210 în restaurantul japonez Itsu, unde Litvinenko s-a întâlnit, în 1 noiembrie, cu un italian expert în activitatea KGB, la hotelul Millennium, din Grosvenor Square, unde se întâlnise, în aceeaşi zi, cu un om de afaceri rus şi alţi doi bărbaţi şi în locuinţa sa, în nordul Londrei.

EXISTÄ‚ POSIBILITATEA SINUCIDERII?

Nu există niciun motiv evident pentru care Litvinenko ar fi folosit un plan atât de elaborat de sinucidere. În plus, acesta se mândrea cu o condiţie fizică bună. Ancheta poliţiei este, încă, în curs de desfăşurare, dar majoritatea dovezilor indică, deocamdată, o otrăvire deliberată.

EXISTÄ‚ O ANCHETÄ‚ PENTRU CRIMÄ‚?

Nu încă. Acest caz este considerat, deocamdată, „un deces inexplicabil” ÅŸi nu o crimă. Autorităţile încearcă să descopere modul în care substanÅ£a radioactivă a ajuns în corpul victimei. O anchetă pentru crimă va fi iniÅ£iată, în cazul în care dovezile vor indica un asasinat.

CINE CONDUCE ANCHETA ÅžI DE CE?

Ancheta a fost încredinţată departamentului antiterorist SO15 al Scotland Yard, din cauza otrăvii neobişnuite folosite, o substanţă radioactivă. În plus, aceşti detectivi de elită se ocupă de cazuri de care sunt interesate şi serviciile britanice de informaţii MI5 şi MI6. Investigaţia este condusă de comisarul Peter Clarke.

CE VA FACE POLIÅ¢IA ÃŽN CONTINUARE?

Detectivii vor încerca să recupereze înregistrările video din hotelul şi din restaurantul unde a mers Litvinenko în 1 noiembrie, pentru a descoperi dacă cineva a încercat să îi contamineze mâncarea sau băutura. Poliţia încearcă, de asemenea, să găsească martori.

CARE SUNT IMPLICAÅ¢IILE DIPLOMATICE?

Acest caz se poate transforma într-un incident diplomatic major şi poate avea implicaţii de securitate grave, dacă se va dovedi că materialul radioactiv a fost introdus ilegal în Marea Britanie. Relaţiile dintre Londra şi Moscova s-ar putea deteriora dramatic, în cazul în care agenţi ruşi sunt implicaţi în această afacere.

NewsIn

Adauga un comentariu

*