Guvernul accepta majorarea cu 22% a salariilor din educaţie în 2007

Ministrul Finanţelor şi cel al Învăţământului au anunţat, joi, înaintea dezbaterilor la bugetul pe 2007, că Guvernul a fost de acord cu amendamentul pentru majorarea salariilor cu 22%, prin transferarea a 420 de milioane lei de la cheltuieli de capital la fondul de salarii.

„Capacitatea de convingere a sindicatelor a contat în schimbarea poziÅ£iei Guvernului. Am analizat efectele în plan macroeconomic dar ÅŸi avantajele tot din punct de vedere macroeconomic dacă luăm în consideraÅ£ie că învăţământul este important. Vor fi niÅŸte probleme în plan economic, dar pe care le vom depăşi având o politică bugetară mai strânsă. Este ultima cedare a Guvernului pe linia politicii salariale”, a declarat, joi, ministrul finanÅ£elor, Sebastian Vlădescu.

Plenul Parlamentului urmează să voteze amendamentul referitor la bugetul Educaţiei.

Premierul Tăriceanu le-a cerut, miercuri, sindicaliştilor din educaţie să dea dovadă de responsabilitate şi să recunoască eforturile făcute de Executiv pentru susţinerea sistemului de învăţământ, ca răspuns la iniţiativa sindicaliştilor de a strânge semnături pentru demiterea Guvernului.

„Faţă de ministrul învăţământului sau faţă de Guvern, eu cred că sindicatele din învăţământ ar trebui să dea dovadă de o minimă responsabilitate ÅŸi să recunoască că actualul Guvern a făcut cele mai mari eforturi pentru îmbunătăţirea sistemului de educaÅ£ie, din 1990 încoace”, le-a transmis premierul sindicaliÅŸtilor.

Federaţia Spiru Haret a anunţat, miercuri, că strânge semnături pentru demiterea cabinetului Tăriceanu, fără a fi însă susţinută de celelalte federaţii, care vor însă demiterea ministrului educaţiei, Mihail Hărdău.

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au anunţat de săptămâna trecută intenţia de a declanşa greva japoneză, că au început să strângă semnături pentru demiterea lui Mihail Hărdău şi au atras atenţia că se consultă în paralel cu membrii de sindicat privind boicotarea tezei unice şi a exemenelor naţionale care vor avea loc anul viitor.

Amendamentul de transferare a 420 de milioane lei de la cheltuieli de capital la fondul de salarii a fost votat în Comisia de învăţământ, însă respins în comisiile reunite de buget finanţe cu 18 voturi pentru respingere şi 14 împotrivă.

Deşi iniţial, la comisia de învăţământ ministrul educaţiei Mihail Hărdău a fost de acord cu acest amendament, ulterior la comisiile de finanţe Hărdău a declarat că nu este de acord cu aprobarea acestui amendament.

NewsIn

Adauga un comentariu

*