Mai multe puncte termice scoase la vânzare de municipalitatea băcăuană

Mai multe spaţii din interiorul unor punte termice din municipiul Bacău rămase libere după execuţia unor lucrări de modernizare de căte furnizorul de agent termic, sunt valorificate de către Consiliul Local. Criza acută de spaţii, dar mai ales, de terenuri din municipiul Bacău face ca aceste clădiri să devină extreme de tentante, informează corespondentul AMOS News.

În urmă cu două luni, 16 dintre aceste 53 de corpuri de clădiri rămase nefolosite au fost scoase la licitaţie. S-au pus atunci la bătaie sume ameţitoare, care au mers chiar până la chirii de mai bine de 160 de euro pe metrul pătrat. Asta în condiţiile în care în unele dintre aceste spaţii încă mai erau vechile conducte de alimentare cu agent termic iar altele aveau dărâmat, chiar, unul dintre pereţi.

Vasile Drăguşan, directorul CET Bacău spune că aceste cazuri au constituit, totuşi, excepţii. “Cei care au licitat sume atât de mari nu au mai încheiat, până la urmă, contractele de închiriere şi au pierdut doar garanţiile cu care s-au prezentat la licitaţii. Cele mai multe contracte de închiriere s-au încheiat cu sume cuprinse între patru şi 40 de euro pe metrul pătrat. Câştigătorii licitaţiei au avut obligaţia să achite chiria pe două luni în avans iar noi ne-am angajat să dezafectăm acele spaţii care nu puteau fi folosite din cauza traseelor de transport a agentului termic. De la începutul acestei luni chiriaşii îşi vor putea desfăşura activitatea în aceste spaţii”, mai explică directorul Drăguşanu.

După organizarea, la sfârşitul lunii iulie, a acestor licitaţii, conducerea CET şi-a dat seama că numărul spaţiilor care îi rămân nefolosite după moderinzarea vechilor puncte termice este cu mult mai mare. “Obiectul nostru de activitate este cu totul altul. Nu ne puteam ocupa, aşa cum trebuie nici de închirierea lor, nici de vânzarea lor ulterioară, aşa că le-am transmis pe toate în grija Consiliului Local”, mai adaugă Vasile Drăguşanu.

Cu aceeaşi problemă s-a confruntat, însă, şi municipalitatea aşa câ, în locul închirierii acestor spaţii, s-a luat decizia vânzării lor. De aici, însă, şi până la declanşarea întrecerii între cei care intenţionează să intre în posesia acestor spaţii, să nu mai rămână decât un pas. S-a ajuns până într-acolo încât consilierul liberal Roxana Mironescu să propună simpla lor vânzare prin licitaţie, nu prin licitaţie publică deschisă, aşa cum stabilise, iniţial, Consiliul Local.

Mai mult, s-a venit cu propunerea ca cei care au încheiat, deja, un contract de închiriere, să aibă întâietate la achiziţionarea celor 16 spaţii, care, în treacăt fie spus, sunt cu mult mai bine poziţionate decât restul celor care vor fi scoase la vânzare. Până când o astfel de licitaţie publică deschisă va fi organizată va mai trece ceva vreme. Până atunci Primăria Bacău va avea de încheiat expertizele legate cu evaluarea acestora precum şi cu întabularea lor pentru ca vânzarea să se poată desfăşuta într-un cadru legal.

Adauga un comentariu

*