Tratamentul miniinvaziv al coloanei lombare dureroase

Durerea lombară reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, cea mai frecventă acuză dureroasă a populaţiei de vârstă activă, dar mai ales a pacientului vârstnic, au susţinut specialiştii, în cadrul unei manifestări axate pe ameliorarea calităţii vieţii pacientului vârstnic prin controlul durerii , care a avut loc la Spitalul Clinic Universitar.

Durerea lombară afectează major calitatea vieţii pacientului şi grevează serviciile de sănătate de cheltuieli importante, la care se adaugă costuri indirecte legate de incapacitatea temporară de muncă. Potrivit dr.Cătălin Cîrstoiu, director medical al Spitalului Clinic Universitar, o mică parte din sindroamele dureroase lombare pot beneficia de tratament chirurgical. Pentru celelalte, se utilizează terapia cu medicamente.

Ultimul deceniu a adus pe plan mondial o preocupare crescândă pentru tehnicile de management miniinvaziv al coloanei dureroase. Aceste tehnici constau în injectarea de steroizi epidural, blocaje cu anestezie locală la nivelul articulaţiei sacroiliace, blocaje de nervi spinali, discograma diagnostică pentru obiectivarea gradului de distrucţie a discului intervertebral dureros, dar fără herniere etc, a precizat specialistul.

Toate aceste manevre efectuate sub ghidaj radiologic, prin protocoale bine puse la punct de experţi internaţionali, asigură creşterea calităţii actului medical, a subliniat conf.dr.George Iana, directorul Spitalului Universitar. El a adăugat că acestea vor permite, după ce grupul de specialişti va parcurge toate stadiile de pregătire în domeniu, în circa şase luni, accesul pacientului român la îngrijiri de cea mai bună calitate în acest domeniu.

Spitalul Universitar a marcat, la sfârşitul săptămânii trecute, anul dedicat de Asociaţia Internaţională pentru Studiul Durerii (IASP) ameliorării calităţii vieţii pacientului vârstnic prin controlul durerii, prin mai multe manifestări.

Acestea au inclus şi cursul de management miniinvaziv al coloanei lombare dureroase, în cadul căruia 15 medici din specialităţile anestezie,neurochirurgie şi ortopedie au parcurs etape de pregătire teoretică, urmate de demonstraţii practice sub îndrumarea dr. Călin Savu, director medical la Jonesboro Spinal Pain Clinic Arkansas, SUA, personalitate marcantă în domeniu.

Adauga un comentariu

*